In de Spotlight: Quirine Smit van LEKKER DRUK

Deze week staat in het teken van de werkstress, een onderwerp waar theatermaakster en trainer Quirine Smit veel vanaf weet. Nadat ze zelf aan den lijve ondervond wat voor impact stress op haarzelf en anderen heeft, richtte ze samen met anderen het initiatief LEKKER DRUK op, dat trainingen verzorgd voor werkende mensen. “Wij hebben de schijf van vijf voor gezond werken ontwikkeld.”

Al achttien jaar doet Quirine acteer- en zangwerk. Als kind wilde ze niets liever dan optreden, maar haar vader raadde haar aan om een vak te leren. Na drie studies bleef het echter kriebelen en besloot ze op haar 29ste alsnog naar het conservatorium te gaan. Naast haar werk als actrice en zangeres is ze dit jaar samen met andere theatermakers, mensen uit het bedrijfsleven en trainers het initiatief LEKKER DRUK gestart. “We zagen veel werknemers die worstelen met een te hoge werkdruk. Ook zag ik veel mensen van mijn leeftijd die dagelijks last hadden van stress en tegen een burn-out aanzaten. Ik vind dit echt een groot probleem en dacht: Kan dat niet anders? Mensen hebben het niet meer lekker druk, maar te druk.”

Dat het anders kan, daar zijn ze van overtuigd bij LEKKER DRUK. Met elkaar hebben ze een trainingsmodule ontwikkeld, ook wel de schijf van vijf voor gezond werken, waarbij muziek en theater een belangrijk onderdeel vormen. “Mensen staan open om nieuwe technieken te leren als je ze eerst in het hart raakt. Dat kan bij uitstek met theater en muziek. Veel werknemers krijgen trainingen van hun baas tegen stress, zoals de zoveelste sessie op de hei, maar dat werkt vaak niet. Dit komt omdat ze niet op hun gevoel worden aangesproken.” LEKKER DRUK biedt met de schijf van vijf voor gezond werken vijf verschillende trainingen aan die allemaal een eigen thema hebben, zoals ‘meer regie nemen over je werk’, ‘beter teamwork ervaren’, ‘innoveren als bedrijf’, ‘met aandacht werken’ en een die helemaal wordt aangepast op de behoefte van het bedrijf in kwestie. “Via theater en muziek vliegen wij deze trainingen aan en dat maakt het verschil.”

“Ik raakte verkrampt”

Quirine weet uit eigen ervaring wat werkdruk en stress met je doen. Twee jaar geleden won ze met haar theatergroep ‘Dan Tien in de Lucht’ een kleinkunstprijs in Utrecht. “The sky was the limit en we wilden voor de grote prijzen gaan.” Tijdens de eerste ronde van een landelijke wedstrijd ging het echter mis. “Ik raakte verkrampt, mijn stem deed het niet meer en de ontspanning was er totaal uit. Dit had uiteraard ook een effect op de rest van de groep. We zijn toen niet doorgegaan naar de volgende ronde. Terugkijkend weet ik nu dat ik te veel stress had, waardoor ik volledig blokkeerde.” Nadat Quirine met een sportpsycholoog in contact was gekomen naar aanleiding van een theaterproject over een topzeilster en een aantal technieken had geleerd die topsporters ook gebruiken, veranderde er veel. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar collega’s, voor wie stress ook een hot topic was. “Mijn leven is de laatste jaren een stuk leuker geworden en ik wil mijn opgedane kennis graag delen met anderen.”

Quirine vertelt dat ze vaak projecten of opdrachten voor haar werk veel groter maakt dan ze zijn en dat ze erg gericht is op het eindresultaat. “Dit werkt verlammend. Ik heb intussen geleerd dat het om de kleine stappen gaat; daar heb ik controle over. Morgen kijk ik wel weer verder. Er zijn nu eenmaal veel dingen die er om je heen gebeuren waar je geen controle over hebt. Ook ben ik er een ster in om mezelf te belangrijk te maken. Dat doe ik nu ook steeds minder. Tenslotte neem ik meer de tijd voor zelfreflectie. Waar sta ik nu en ben ik daar tevreden mee? Dat hoeft echt geen uur per dag, maar gewoon af en toe een moment.”

“Het werkende leven kan uitdagend en leuk zijn”

Wat zou Quirine graag willen bereiken met LEKKER DRUK? “Dat we zoveel mogelijk mensen bereiken en dat we met elkaar gaan inzien dat het werkende leven uitdagend en leuk kan zijn. Iedereen heeft stressmomenten in zijn of haar leven, maar met simpele technieken kan je echt veel veranderen. LEKKER DRUK is voor iedereen en is breed inzetbaar. Je hoeft dus geen topsporter te zijn.” En gaat ze nog meedoen aan een landelijke wedstrijd met Dan Tien in de Lucht? “Die behoefte is er nu niet. Er komen andere dingen op ons af en dat vind ik te gek. Er is veel meer ontspanning, ons materiaal wordt beter en we zijn als theatergroep veel meer bezig met wat er nu is. Het besef dat je niet over alles controle hebt, maakt het werkende leven een stuk lichter.”

Gerelateerd

  • Rolls-Royce ontwerpt luxueuze Wraith Bagage Collectie

  • In de spotlight: personal finance blogger Renee Lamboo

  • In de spotlight: Andrea Davina van The Relationshift

  • Bussemaker verbaasd over conclusie Global Gender Gap Index 2016