Spider II: Iraanse politie pakt hoofddoekloze Instagrammers op

In Iran zijn meerdere personen gearresteerd wegens het plaatsen van modefoto’s van vrouwen zonder hoofddoek op Instagram. Modellen, fotografen en visagisten die medeplichtig zijn aan het maken van de foto’s zijn opgepakt.

Dit heeft de Iraanse media maandag bekend gemaakt. De politie noemt de operatie Spider II en zoekt vrouwen op social media die zich niet aan de Iraanse kledingvoorschriften houden. In Iran is een hoofddoek voor vrouwen verplicht. Modetijdschriften zijn verboden en modeshows worden vaak ondergronds gehouden. Zelfs paspoppen moeten gesluierd zijn. Op deze zaak zijn 7000 undercover-agenten gezet. De politie is steeds vaker op zoek naar foto’s van Iraanse vrouwen zonder hoofddoek.

Een van de opgepakte vrouwen is Elham Arab, die bekend is van haar hoofddoekloze bruidsfoto’s op Instagram. Op de Iraanse televisie vertelde ze dat vrouwen graag hun schoonheid laten zien maar ze wel moeten beseffen tegen welke prijs ze dit doen. Het is onduidelijk waar Arab en de overige gearresteerden nu zijn.


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight: initiatiefnemer Girls in Film (GIF) Vivian Opsteegh

  • Onderzoek verklaart waarom vrouwen beter zijn in multitasken

  • Korte film Caroline legt pijnlijk moreel dilemma bloot van alleenstaande moeders

  • Barbara van Beukering: “We accepteren de dood niet als een vanzelfsprekend einde”