Een zwangerschapscursus waar het als normaal voelt om single zwanger te zijn

Toen Maaike Rijnsburger in 2012 haar diploma als doula (bevallingscoach) haalde, kreeg ze al snel de vraag van alleenstaande vrouwen om hen te begeleiden tijdens de bevalling. Zo ontdekte ze dat er voor deze groep vrouwen nog geen aparte zwangerschapscursus bestond. “Je kan wel als single vrouw met een kinderwens bij een gespecialiseerde coach terecht, maar als je dan eenmaal zwanger bent, wat dan?”

2 Handen Op 1 Buik

Dus zette Maaike het zelf op: een zwangerschapscursus voor singles. Ze gaf er de naam 2 Handen Op 1 Buik aan. “Dat kunnen de twee handen van de moeder zijn die haar kind ondersteunen, vol vertrouwen, want ze gaat er helemaal voor. Eén hand kan ook van haar moeder of beste vriendin zijn. Een goed sociaal vangnet is heel belangrijk als je dit in je eentje gaat doen. Of het is de hand van de bekende donor, of het zijn de beide handen van de twee vaders waarmee ze gaat co-ouderen, alle variaties zijn mogelijk.”

Cursussen door heel Nederland

Inmiddels geeft Maaike in Utrecht les aan haar zevende groep en wordt er in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Den Haag en Tilburg ook steeds vaker een cursus gegeven. Een cursist uit Utrecht zegt: “Deze cursus heeft mij heel erg geholpen om de bevalling vol vertrouwen te beleven. Daarnaast was het heel leuk en inspirerend om anderen te ontmoeten die ook een kind kregen zonder partner.” Maaike: “We krijgen vanuit heel Nederland aanvragen binnen, maar we hebben helaas nog niet voldoende aanmeldingen om overal een groep te starten. Hoe meer zwangere singles ons weten te vinden, in hoe meer steden we deze unieke cursus zullen gaan aanbieden. Het is onze wens dat je als alleenstaande zwangere in alle grote steden een cursus kunt volgen.”

Geboortepartnerles

Nu het aantal en de bekendheid van niet-traditionele gezinsvormen steeds groter wordt, verandert ook het aanbod. Nu de cursus in Utrecht goed loopt, is er een volgend plan uit voortgekomen: een bevallingsworkshop voor de alleenstaande zwangere mét haar geboortepartner. “Of dat nu de beide vaders zijn, haar moeder of beste vriendin, ze gaan haar ondersteunen tijdens misschien het belangrijkste moment in haar of hun leven. Een bijzonder intiem moment ondanks dat er tussen de aanstaande moeder en de geboortepartner geen liefdesrelatie bestaat. Wel is er sprake van liefde, en kunnen de geboortepartners met de juiste tips de aanstaande moeder nog liefdevoller ondersteunen.”

Verbinden

Maaike Rijnsburger, zelf hetero, getrouwd en moeder van twee zonen, zet zich graag in voor de alleenstaande zwangere. “Ik vind het zo leuk om via mijn bedrijf mensen met elkaar in verbinding te brengen. Vrouwen die normaal gesproken keer op keer moeten uitleggen waarom of hoe ze als alleenstaande een kind krijgen. Zwangeren kunnen in deze cursus veel hebben aan de ervaringen van anderen die het moederschap ook alleen aangaan. Sommigen van hen blijven vriendinnen voor lange tijd en gaan zelfs met elkaar op vakantie. Dan ben ik heel blij dat ik daar, samen met de andere docenten van 2 Handen Op 1 Buik, een kleine bijdrage aan heb kunnen leveren.”

Wil je ook een zwangerschapscursus volgen voor singles, of wil je met je geboortepartner meedoen aan een workshop? Kijk hier voor de verschillende locaties, of vraag een locatie aan.

Gerelateerd

  • De ongezouten waarheid volgens cardioloog Leonard Hofstra

  • In de spotlight: grondlegger van het landelijk netwerk Slaapoefentherapie Francis Lanen

  • In de spotlight: personal coach & natural bodybuilder Sandra van de Kamp

  • Chiara Ferragni is de meest invloedrijke blogger ter wereld