Soapie-imago kleeft nog steeds aan Katja Schuurman

Katja Schuurman (41), die vanaf 4 september te zien is in Vlucht HS13, heeft een curriculum vitae waar je u tegen zegt. Toch zien veel mensen haar nog steeds als actrice van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) en een seksbom.

Schuurman was voor Vlucht HS13, onder meer te zien in de films Interview van Theo van Gogh en Costa, en de series Crimi Clowns, Divorce, Charlie en Nieuwe buren. Toch staat het beeld van haar als soapie en seksbom nog pal overeind. “In eerdere rollen heb ik al laten zien dat ik kan acteren, maar het vreemde is dat het beeld dat van mij ruim twintig jaar geleden is ontstaan, steeds weer terugkomt”, zegt ze tegen het tijdschrift Margriet.

“Pasgeleden had ik een presentatie voor een groot mediabedrijf. In het programmaboekje werden de sprekers voorgesteld. Over mij stond er: ‘We kennen haar voornamelijk uit Goede tijden, slechte tijden’. Toen dacht ik: néé! Die dag ging over hoe je een merk kunt neerzetten, dus ik begon de presentatie met dat er bij mij iets moet zijn misgegaan in de achttien jaar tussen het moment dat ik ben gestopt met GTST en nu. Mijn god, ik heb in de tussentijd zo veel meer gedaan.”

“Ik vind alles wat met imago te maken heeft stom”

Ondanks dat ze het beeld dat mensen over haar hebben onterecht vindt, gaat ze niet proberen haar imago te veranderen: “Nee, als alles wat ik de afgelopen achttien jaar heb gedaan dat beeld niet heeft veranderd, gaat me dat toch niet meer lukken. Ik vind alles wat met imago te maken heeft sowieso heel stom. Ik ga niet bedenken: het publiek ziet mij zus of zo, dus ik ga dit en dat doen om het bij te sturen.”

Op de vraag of ze opnieuw een naaktreportage in de Playboy zou overwegen, vanwege haar imago als seksbom, antwoordt ze: “Dat zou ik nu niet zo snel meer doen, maar dat heeft niet met beeldvorming te maken. Misschien doe ik het ooit nog weleens, als ik zestig ben. Ik maak mijn keuzes op basis van wat ik leuk of belangrijk vind om te doen.”

Lees ook:

Gerelateerd

  • Chantal Janzen: “Je hoort monogaam te zijn in een relatie”

  • Deze robot bereidt jouw lievelingsgerecht

  • Bussemaker verbaasd over conclusie Global Gender Gap Index 2016

  • Pleegzorg Nederland vraag aandacht voor dringend tekort aan pleegouders tijdens Week van de Pleegzorg