Slimme fietsbel moet ongelukken voorkomen
In Nederland komen jaarlijks zo’n 200 fietsers om door ongelukken. Daarnaast belanden 66.000 fietsers in het ziekenhuis en raken 12.000 lichtgewond door een botsing. Om dit aantal terug te dringen is de slimme fietsbel SafetoBike in het leven geroepen.
SafetoBike waarschuwt fietsers als ze een gevaarlijk locatie naderen. Dat is mogelijk omdat de fietsbel via bluetooth is verbonden met een app, die je gps-locatie volgt.
De app toont, voordat je op je stalen ros stapt, alle gevaarlijke punten op de route die je gaat afleggen. Denk hierbij aan drukke kruispunten en onoverzichtelijke rotondes. Omdat het tijdens het fietsen gevaarlijk is om op je mobiele telefoon te kijken, geeft de applicatie dan geen signaal af. In plaats daarvan gaat een fietsbel bij het naderen van een onveilig punt trillen en knipperen. Ook kun je instellen dat je door middel van geluid wordt gewaarschuwd.
Om fietsers te kunnen waarschuwen voor gevaarlijke punten, wordt er gebruik gemaakt van een centrale database. Fietsers kunnen echter ook zelf aangeven welke locaties ze als gevaarlijk ervaren. Deze informatie kan met name voor gemeenten waardevol zijn. Zij kunnen immers, indien nodig, de nodige maatregelen treffen.
SafeToBike is ontwikkeld door de technologiebedrijven SAP Nederland, Quinso, Via en FROLIC Studio en verzekeraar Interpolis. Volgens hen zal de tijdige waarschuwing ervoor zorgen dat fietsers alerter en waakzamer zijn bij gevaarlijke punten, waardoor ongelukken voorkomen kunnen worden.
Momenteel wordt SafetoBike uitgetest door leerlingen van het ds. Pierson College en Rodenborch-College in ’s-Hertogenbosch. Zij zijn als proefpersoon gekozen, omdat een groot deel van de slachtoffers van fietsongevallen bestaat uit jongeren. Op korte termijn volgen ook andere middelbare scholen uit enkele grote steden in Nederland.
Ralf weet in ieder geval wat hij nu moet doen! #ob #savetobike @dspiersontweets pic.twitter.com/1SS6eIEL3x
— Daisy (@Daisy_schalkens) October 18, 2016