Primeur in voetballend Nederland: eerste vrouw aan de slag bij een BVO

Voetbaltrainer en assistent-bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal Sabrina Wiegman is de eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis aangewezen als coach bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie). Op dinsdagavond 4 oktober maakt Sabrina haar debuut als assistent-coach bij de wedstrijd Jong Sparta – Jong FC Twente.

“Dat is wel heel bijzonder”, reageerde Sabrina op haar aanstelling tegenover de NOS. Ze verwacht zich snel aan te passen: “Ik ken de werkwijze van Sparta, want daar heb ik vorig jaar stage gelopen. Ik ken bovendien veel spelers.”

Vorig jaar rondde Sabrina de cursus Coach Betaald Voetbal af en is ze verder actief als assistent-bondscoach van het Nederlandse vrouweneltfal. Sabrina neemt tijdelijk de plek in van zieke Leen van Steensel, die voorheen samen met hoofdcoach Ole Tobiasen de spelers van Jong Sparta onder zijn hoede had.

Sabrina kijkt uit naar haar nieuwe rol, maar dat betekent niet dat ze een vaste aanstelling bij een BVO in het vizier heeft. “Bij het Nederlands vrouwenelftal voel ik me gelukkig. En het EK is volgend jaar in eigen land. Mijn ambitie ligt nu dus wel bij de KNVB. Maar ik werk graag met topvoetbal, dus dan zou mannenvoetbal ook een optie zijn.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: Regina Falkenburg

  • In de spotlight: Noor de Groot van Queen of Jetlags

  • In de spotlight: kunstenaar Fleur Pierets

  • In de spotlight: antropoloog Jitske Kramer