Para-triatlete Saskia van den Ouden: “De beperking zit in je hoofd, niet in je lijf”

Door een ziekte verloor Saskia van den Ouden haar linker onderbeen. Na twaalf operaties had zij één droom: “Weer kunnen rennen”. Zes jaar lang heeft Saskia niet kunnen lopen, maar dankzij een actie bij een radiozender, kwam haar droom uit en kreeg ze een blade. Saskia won verschillende WK en EK-titels.

In 2017 zorgde een nieuwe operatie ervoor dat ze haar internationale carrière moest opgeven, maar haar grote sporthart heeft haar een nieuwe missie gegeven: “kinderen met een beperking laten zien dat je ‘gewoon’ bent, gewoon een sporter.” De start van het leven van Saskia van den Ouden verschilde niet zoveel van elk willekeurig meisje: 44 jaar geleden werd Saskia geboren. Ze groeide op in een gelukkig Brabants gezin. Ze deed de pabo en ging werken op een zogenoemde zwarte school in Rotterdam. Ze trouwde, kreeg drie kinderen en ging weer in Noord-Brabant wonen, in Willemstad.

Toen haar jongste zo’n negen maanden oud was, bleek een operatie aan Saskia’s been noodzakelijk vanwege een gezwel dat daarin aan het groeien was. Het was de opmars naar een zeer lange periode met maar liefst dertien operaties, waardoor Saskia zes jaar niet meer heeft kunnen lopen. Na haar voet- en onderbeenamputatie wist Saskia zeker dat ze niet stil ging zitten. Ze ontdekte de (paralympische) sport triatlon en behaalde de internationale top. “In die tijd hebben we ook veel lol gehad”, lacht Saskia. “Ik geloof er heilig in dat je met humor alles aan kunt. Zo herinner ik me nog goed het gezicht van een medepassagier toen ik hem vroeg even mijn been uit het bagagekastje te pakken.”

“Ik wil zo graag uitdragen dat sport je zoveel kan geven”

Helaas moest Saskia in 2017 opnieuw geopereerd worden. Dit maakte een einde aan haar internationale sportcarrière, maar niet aan haar enthousiasme. Nog altijd sport ze veel maar misschien belangrijker, ze zet haar grote sporthart in om sporten en bewegen te promoten.  “Vooral ook om bekendheid te geven aan het positieve van sport. Ik wil zo graag uitdragen dat sport je zoveel kan geven. Zeker voor kinderen met een beperking. Om te laten zien dat je ‘gewoon’ bent, gewoon een sporter. Dat je je niet hoeft te schamen, maar dat je mee kunt doen. De beperking zit in je hoofd, niet in je lijf. Je overwint jezelf door de finish te halen. Mijn voorbeeld is ook niet een topsporter, maar juist mensen die het proberen. Ga het doen, kom uit je stoel, probeer een leuke sport die bij je past. Juist die mensen verdienen een pluim.”

Saskia is betrokken bij verschillende goede doelen. Zo is ze ambassadeur voor Spieren voor Spieren en voor het Fonds Gehandicaptensport, en is ze erg begaan met de stichting Topsport for Life. Haar positiviteit en doorzettingsvermogen bleef ook in het land niet onopgemerkt . Zo werd Saskia in 2019 genomineerd voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award, en won deze ook. Voor deze award kun je voorgedragen worden als je een vrouw bent die vanuit haar kracht, passie en doorzettingsvermogen helpt de wereld mooier te maken.

Wil je ook een verschilmakende vrouw nomineren voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award? Kijk op www.vrouwenvannu.nl voor meer informatie.

Gerelateerd

  • Emma Watson over gelijkheid van de seksen

  • Dit zijn de vijf beste make-up hacks

  • Dit zijn ze: de machtigste vrouwen ter wereld

  • In de spotlight: Lisa de Vries Sousa Aniceto en Verona Hendriksen van platform ‘Lyme dat blijft plakken’