Para-snowboarden: een sport voor waaghalzen

Deze week vindt in het Finse Pyha het WK para-snowboarden plaats. TeamNL doet mee met vier Nederlanders, waaronder de 29-jarige Haagse Renske van Beek. Het is het laatste toernooi van dit seizoen. Een dag voor haar vertrek zwaaiden vrienden en familie haar uit in het café bij haar sportschool in Den Haag. UN Women mocht erbij zijn. “Dit is het toernooi waar ik het hele seizoen naartoe heb gewerkt. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Herseninfarct

Relatief kort is de 29-jarige Van Beek aan het wedstrijd-snowboarden. Al is zij van jongs af aan wel een wintersportfanaat. Op haar tiende kreeg zij een herseninfarct, waardoor haar linkerzijde verlamd raakte. Op haar vijftiende werd ze aangereden door een vrachtwagen, waardoor haar been ook ernstig beschadigde. Sneeuw was haar grote liefde, maar na het herseninfarct merkte zij dat skiën niet meer ging. Snowboarden wel. “En dat was ook veel cooler.” Jaren snowboardde ze voor de fun en leefde ze van wintersport naar wintersport. Ik was zoekende, zegt ze nu terugkijkend. Dat veranderde na een ontmoeting met snowboarder Bibian Mentel in Sophia Revalidatie. Zij sprak haar aan of ze een keer met haar mee mocht trainen en het sneeuwballetje ging rollen.

Supertrots is haar vader die ook naar de sportschool is gekomen om zijn dochter uit te zwaaien. “Ze staat daar maar wel mooi. Het is zo’n kans dat ze dit allemaal mag doen.” Een doordouwer is Renske, dat wordt wel duidelijk. Haar grote droom meedoen aan de Olympische Spelen van 2018 heeft ze gehaald, ze werd vierde. Nu staat 2022, China, met grote letters in de agenda. Ze is al goed op weg. Vooruitkijkend naar de aankomende wedstrijden in Finland: “Ik zit goed in mijn vel en ik weet dat ik alles in huis heb om hier te presteren. Ik heb de afgelopen maanden echt leren durven. Ik ben er klaar voor.”

Waaghals zijn

Groot is de parasnowwereld (nog) niet. Er is slechts een klein groepje vrouwen. Op het moment voordat Renske afreisde naar Finland was het nog onduidelijk of en hoeveel Chinese vrouwen aan het toernooi mee zouden doen. Verder bestaat het wedstrijdveld uit drie Nederlanders, een Spaanse, een Amerikaanse en een Canadese. Maar als het aan Renske ligt, komt daar wel verandering in. “Zoals ik Bibian als voorbeeld had, wil zelf ook een rol spelen. Mijn wens is echt dat er meer vrouwen bijkomen in de sport. Zo zijn we aan het kijken of er girls only kampen georganiseerd kunnen worden. Door te sporten ga je zo veel fijner in je vel zitten.” Maar één vereiste is er wel, aldus Renske: “Je moet wel echt een waaghals zijn”.

Zien hoe Renske het doet op de eerste dag van het toernooi? Het WK parasnowboarden is te volgen via de website van TeamNL. Op 19 mei organiseert de Nederlandse Skivereniging samen met de Johan Cruyff Foundation de Para Snow day in Snowworld Zoetermeer. Voor meer informatie, klik dan hier.

 width=
Renske van Beek | Luc Percival Photography

Dit artikel is geschreven door Josine Boven van UN Women Nederland.

Gerelateerd

  • Meest toegankelijke restaurants voor lichamelijk gehandicapten in Nederland

  • H&M komt met nieuwe formule

  • Relatietherapeut Annemieke Visser onthult de 4 pilaren voor langdurig relatiegeluk

  • privédetective

    In de spotlight: privédetective Carina Eikenboom