McDonalds deelt omstreden cadeau’s uit

Komende week worden in de McDonalds restaurants van de Verenigde Staten bij de Happy Meals in plaats van plastic poppetjes boeken cadeau gedaan. Een goed bedoeld initiatief dat eerder al werd geïntroduceerd in Australië, maar waar niet iedereen toen blij van werd.

De hamburgerketen heeft vier titels ingekocht. Het gaat om de boekjes van Bruce Hale, Michael Bond, het schrijversechtpaar Kimberley en James Dean en het duo Laura Numeroff en Felicia Bond.

Vorig jaar konden kinderen in Australië ook een boek uitzoeken in plaats van een speeltje. Niet iedereen was daar blij mee. The Parents’ Jury, een organisatie die de promotie van gezonde voeding voor kinderen nastreeft, wilde dat McDonalds de campagne verbood. Alice Pryor, woordvoerster van The Parents’ Jury, noemde de campagne ‘een slimme marketingtruc’. Volgens haar is het als ouder veel moeilijker om nee tegen je kind te zeggen wanneer het om een boek vraagt dan wanneer er een speelgoedpoppetje wordt weggegeven. Als oplossing bood McDonalds toen aan om de frietjes te vervangen door schijfjes appel en water of magere melk. Wellicht zal de Amerikaanse McDonalds iets vergelijkbaars doen.


Lees ook:

Gerelateerd

  • De nieuwe H&M Collab 2016 is bekend: H&M X Kenzo

  • Vitaliteitsexpert Suzanne Aslander: “Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je vitaal en gezond blijft”

  • In de spotlight: reisblogger Chantal Schram

  • Vlogger Manny Mua nieuw gezicht van Maybeline