Onveilige situatie? Dit zijn 5 effectieve zelfverdedigingstechnieken voor vrouwen

In Nederland blijkt het geweld tegen vrouwen en femicide helaas een groeiend probleem. Ondanks dat de Tweede Kamer nu concrete stappen wil zetten in de bestrijding van het probleem, is het ook handig als je zelf rode vlaggen kunt herkennen en iets afweet van zelfverdediging. 

Waarom zelfverdediging belangrijk is

Zelfverdediging is een waardevolle vaardigheid die vrouwen in staat stelt om controle over hun eigen veiligheid te nemen en zichzelf te beschermen in potentieel gevaarlijke situaties. Alleen al het extra zelfvertrouwen kan helpen en dienen als afschrikmiddel. Potentiële aanvallers zullen minder snel vrouwen kiezen die er zelfverzekerd en niet bang uitzien. Zelfverdediging gaat daarnaast niet alleen over fysieke technieken, maar ook over het ontwikkelen van een verhoogd bewustzijn van de omgeving en het vermogen om potentieel gevaarlijke situaties te herkennen voordat ze escaleren. Dit zijn 5 technieken op een rijtje.

Zelfverdedigingstechniek 1: Kracht van de stem

Een van de meest eenvoudige maar effectieve zelfverdedigingstechnieken is het gebruik van je stem. Schreeuw luid en duidelijk “Nee!” of “Laat me met rust!” als je je bedreigd voelt. Dit kan niet alleen anderen waarschuwen voor je situatie, maar het kan ook de aanvaller verrassen en even desoriënteren, waardoor je een kans krijgt om te ontsnappen.

Zelfverdedigingstechniek 2: Mik op gevoelige plekken

Focus op de gevoelige plekken van je aanvaller, zoals de ogen, neus, keel, lies, het kruis of de knieën. Een goed geplaatste slag of trap naar een van deze gebieden kan een aanvaller tijdelijk uitschakelen, zodat je tijd hebt om weg te komen.

Zelfverdedigingstechniek 3: Ontsnappen uit grepen

Leer technieken om jezelf uit grepen te bevrijden. Dat betekent, handige trucjes voor het draaien van polsen, ellebogen en heupen om de grip van de aanvaller te breken. Je kunt dit oefenen om vertrouwd te raken met deze technieken.

Zelfverdedigingstechniek 4: Alarmsysteem

Tegenwoordig zijn er gadgets die je kunt kopen voor je eigen veiligheid op straat. Het dragen van een persoonlijk alarmsysteem kan heel effectief zijn. In geval van nood hoef je alleen op een knop te drukken of aan een pinnetje te trekken, waarna er een hard alarm afgaat. Daar schrikt niet alleen de aanvaller van, maar je trekt ook gelijk de aandacht van omstanders.   

Zelfverdedigingstechniek 5: Zelfverdedigingscursussen

Overweeg het volgen van een zelfverdedigingscursus speciaal ontworpen voor vrouwen. Deze cursussen bieden praktische training en geven vrouwen de gelegenheid om zelfverdedigingstechnieken te oefenen onder begeleiding van ervaren instructeurs.

Meer controle over eigen veiligheid

Zelfverdediging is een belangrijke vaardigheid voor vrouwen om hun persoonlijke veiligheid te waarborgen en zichzelf beter te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen. Luister goed naar je onderbuikgevoel en maak verstandige keuzes. En het volgen van een zelfverdedigingscursus kan natuurlijk ook helpen!

Gerelateerd

  • In de spotlight: Miloeska Fennema van Jij bent het waard

  • Zo creëer je een perfecte CV

  • Zoveel cafeïne mag je per dag binnenkrijgen

  • Kunstwerken eten bij The Storage Room