De ongezouten waarheid volgens cardioloog Leonard Hofstra

Leonard Hofstra is cardioloog en schrijver van het boek ‘Snel Slim’. Hij ziet jaarlijks 5000 cliënten in zijn drukke Cardiologie Centrum in Utrecht. “We vinden zout lekker, maar als je ziet hoeveel ellende ik daardoor in mijn kliniek zie”. Hij zet zich met hart en ziel in voor een gezondere lifestyle van mensen, zodat ze straks niet aan zijn bureau staan als het al te laat is.

“Ik maak graag de vergelijking met onze auto. We passen wél op dat we geen verkeerde benzine in onze auto stoppen, maar ondertussen proppen we onszelf vol met allemaal troep. We zijn heel secuur met onze auto, maar ons eigen voertuig krijgt dus weinig zorg”. We hebben zes gram zout per dag nodig, maar we krijgen het dubbele binnen. Wat is er volgens hem gaande?

“Hiervoor moeten we helemaal terug in de tijd, waar we vandaan komen. In de laatste 40.000 jaar is onze genetische blueprint maar heel weinig verandert. Dit staat echter in groot contrast met de technologische, culturele en intellectuele ontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Dat oerinstinct van survival wat we toen hadden, zit echter nog steeds in ons. Dit bepaalt voor een groot deel onze keuzes. Vroeger, dus 40.000 jaar geleden, was zout een schaars mineraal. Als het er was, dan nam je daar zo veel mogelijk van. Nu is het er altijd, en dat maakt ons ziek”.

Het verraderlijke voor mensen, zo stelt Hofstra, is dat tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen in producten zit, die je zo in de winkel koopt. Marketeers en fabrikanten weten dat ons brein zout lekker vindt, en hier spelen ze handig op in. Het is tijd voor een nieuwe balans, maar hoe vinden we die?

“Dat begint met bewustwording en dat mensen weten hoe het zit. Hierdoor gaan supermarkten hun koers verleggen, want ze moeten de consument die steeds meer met gezondheid bezig is, bedienen. De koers gaat de goede kant op, daar ben ik blij om. Maar er mogen nog hardere afspraken komen met fabrikanten als het om zoutreductie gaat”. De impact van zout is groot, voor zowel onze bloeddruk, ons hart en onze bloedvaten. Eigenlijk weten we dit allemaal, maar verandering is lastig. Ons brein vraagt sneller om ongezonde dingen, zeker als we moe zijn en stress hebben. We mogen dus iets meer vanuit ons lichaam leven. Wat kan Hofstra ons voor 2017 aanraden nu velen van ons met goede voornemens bezig zijn?

Privéfoto

Een gezonde lifestyle is ons medicijn

“Let op de labels en eet geen voorverpakte dingen. Zorg ervoor dat je puur, vers en onbewerkt eet. Binnen twintig minuten kan je een fantastische maaltijd neerzetten, dus geen tijd is geen excuus. Gebruik eens andere kruiden en peper in plaats van zout. Het gaat om onze lifestyle, dat is ons medicijn. Ik zie elke dag geweldige voorbeelden. Zo had ik laatst een cliënt die een torenhoge bloeddruk en cholesterol had. Hij wilde geen pillen slikken. Dan moet je je lifestyle aanpassen, zei ik. Na een maand was hij terug: perfecte bloeddruk en normale cholesterol. Wat had hij gedaan? Meer groentes gegeten, weinig koolhydraten, weinig zout, en hij was ook nog eens zes kilo afgevallen. Hij voelde zich tip top!”. Ander keuzes maken, daar gaat het om. Ook benieuwd hoeveel zout je binnenkrijgt? Doe de test.

Ook toe aan een gezondere lifestyle? Maak kans op het boek ‘Snel Slim’ van Leonard Hofstra, een lifestyle methode die mensen helpt om langdurig gezond te leven en succesvol en blijvend af te vallen!

Gerelateerd

  • 9 beautytips van celebrities

  • privédetective

    In de spotlight: privédetective Carina Eikenboom

  • In de spotlight: Larissa van Meerten

  • Zweepslagen voor knuffelende vrouwen in Atjeh