Onderzoek: De beste kinderopvangcentra zetten kinderen in de modder

Modderdagen, helpen op de kinderboerderij of een eigen moestuintje. Ouders waarderen kinderopvangorganisaties het hoogst op de gevarieerde buitenactiviteiten. Dit blijkt uit een analyse van 1.200 reviews door reviewplatform Opiness in samenwerking met onderzoeksbureau Tevreden.nl die nog eens 6.133 meningen analyseerden.

iPads, Netflix, spelcomputers. Schermen zijn niet meer weg te denken uit de meeste huishoudens met kinderen. Volgens Linda Schulte van Opiness is dit een van de redenen waarom ouders de ‘ouderwetse’ buitenactiviteiten die kinderopvangcentra bieden extra waarderen. Schulte: “Het ontbreekt ouders vaak aan tijd en mogelijkheden om het spelen in de modder, rennen door het bos en het verzorgen van boerderijdieren door de week te faciliteren. Ouders blijken heel blij met het overnemen van die taken door opvangorganisaties.”

Flexibele opstelling

Naast de grote waardering voor buitenlocaties en buitenactiviteiten worden ook deskundigheid en de aardige, lieve en betrokken leidsters vaak genoemd. In ruim 20 procent van de reviews wordt aangegeven dat ouders het fijn vinden om hun kind met een gerust hart achter te laten en dat de kinderen het fijn vinden om er naar toe te gaan. Ouders blijken daarnaast ook steeds gevoeliger voor een flexibele opstelling qua opvangtijden.

Gemiddeld rapportcijfer van 8.8

Het onderzoek van Tevreden onderschrijft het belang van de locatie. Daarnaast hebben een goed pedagogisch beleid en de medewerkers de meeste impact op de klanttevredenheid. Jeltje Meijvogel van Tevreden.nl: “Dit korte onderzoekje maakt voor kinderopvangorganisaties inzichtelijk op welke punten ze goed scoren en waar de verbeterpunten liggen. Pedagogisch beleid is een groot aandachtspunt binnen de branche, het is goed dat organisaties nu zien dat ouders de inspanning op dit gebied waarderen.’’

Gerelateerd

  • In de spotlight: mede-oprichtster Stichting OndersteBoven Irene Hemelaar

  • De betere pop voor je dochter

  • Jona (22) is opgegroeid met 2 moeders en een donorvader

  • In de spotlight: personal finance blogger Renee Lamboo