Alle oerhollandse sporten op een rijtje

Als Nederlander hebben we inmiddels keuze uit veel verschillende internationaal beoefende sporten. Naast de populaire sporten zoals voetbal, hockey en tennis is er ook een aantal oerhollandse sporten waarvan je het bestaan misschien niet eens wist. Deze ‘vergeten’ sporten zijn in Nederland geboren en getogen:

Kaatsen

Rond de 16e eeuw werd deze sport geïntroduceerd door Hollandse dijkwerkers in Friesland en heeft dus een eeuwenoude geschiedenis. Inmiddels is het volkssport nummer één in grote delen van de provincie. Het is een van de oudste nog beoefende balsporten. Om te kaatsen heb je twee ploegen van drie spelers nodig én een echte kaatsbal; gemaakt van ambachtelijk leer gevuld met koeienhaar. Verder hebben de spelers een kaatshandschoen aan, die lijkt op een honkbalhandschoen. Een duidelijk verschil met honkbal is dat bij kaatsen de spelers de bal met de hand moeten slaan. Vergelijkbaar met tennis mag je de bal in één keer of met een stuit terug slaan. Nieuwsgierig geworden? Veel wedstrijden kun je gratis bijwonen! Ook is er zelfs een kaatsmuseum in het Friese Franeker; het oudste sportmuseum van Nederland.

Fierljeppen (polsstokverspringen)

Zeker al duizend jaar geleden gebruikten de mensen in waterrijke gebieden van Nederland een polsstok om sloten over te steken. Deze manier van verplaatsen, uitgegroeid tot sport, heeft misschien wel de leukste naam van dit rijtje. Waar komt die grappige benaming precies vandaan? De Friese taal is verwant met het Engels, waar hetzelfde woord “far leaping” zou kunnen zijn, letterlijk vertaald “verspringen”. Atleten proberen met een sprint van circa 30 meter naar een lange polsstok, maken een goede sprong en klimmen zo snel mogelijk naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een uitsprong te landen in een zandbed. De overkoepelende sportbond, de Nederlandse Fierljepbond (NFB), organiseert jaarlijks onder andere de Nationale Competitie en het Nederlands Kampioenschap. Benieuwd naar de sport? Wedstrijden zijn bij te wonen in de provincies Friesland, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland.

flickr

Klootschieten

In Overrijssel, Drenthe en Twente staat deze ‘werpsport’ onder de volksmond beter bekend als kloatscheet’n. Tijdens dit spel zijn de deelnemers opgedeeld in twee teams en proberen ze een kogel van lood, de zogenoemde kloot, vanaf de startlijn zo ver mogelijk te werpen. De sport is al eeuwenoud, want in 1392 werd de allereerste klootschietbaan aangelegd in de Haarlemmerhout. Tweehonderd jaar later was klootschieten in heel Nederland razend populair. Uiteindelijk is de sport uitgegroeid tot een Twents fenomeen. In meerdere steden en dorpen in de Noord-Oostelijke provincie zijn verschillende kogelwerpverenigingen, die begeleid worden door de Nederlands’n Kloatscheet Bond. De landelijke wedstrijden van het klootschieten zijn, jawel, vrijblijvend te bezoeken voor alle nieuwsgierigen.

veld

 

Gerelateerd

  • In de spotlight coach Silvia Bogers

  • In deze maand ben je het slankst

  • Week tegen Kindermishandeling: wat te doen bij mishandeling

  • Boek ‘Geef dat kind een slok jenever’ roept ouders op weer gewoon te gaan doen