(N)ooit gedacht om in tech te gaan werken?

Heb je jezelf vroeger nooit in een tech-baan gevisualiseerd? Je bent niet de enige! Tegenwoordig zijn er echter heel veel nieuwe banen in tech ontstaan, die we ons niet konden voorstellen toen we nog op school zaten.

Als je lang geleden dacht: tech is niks voor mij, wil je misschien nog een keer kijken. Tech verspreidt zich inmiddels naar allerlei verschillende industrieën, zelfs in traditionele low-tech industrieën. Denk bijvoorbeeld aan psychologie, onderwijs en yogales geven. En om innovatief en interessant te blijven voor de maatschappij hebben techbedrijven diverse perspectieven nodig en dus behoefte aan meer vrouwen.

Daar ligt een kans voor jou als vrouw. Misschien heb je zelfs al de juiste ervaring, maar heb je, net als vele anderen, geen idee wat al die rare (Engelse) namen betekenen. Hier leggen we zes van deze banen uit. Zie jij je expertise passen in een van deze rollen?

  1. Scrum master:  ‘scrum’ is een manier van flexibele (software) ontwikkeling, met zelfsturende teams centraal. Het team wordt geleid door een ‘Scrum Master.’ Behalve kennis van scrum (kun je leren!) moet je ook goede organisatie skills, leiderschapskwaliteiten en soms ook mediation skills bezitten.
  2. Dev evangelist: een dev (developer/software ontwikkelaar) evangelist is een soort van communitymanager, storyteller en vooral vertaler tussen een IT bedrijf en doelgroepen buiten het bedrijf. Hiervoor moet je niet alleen verstand van je tech project hebben, maar ook goede communicatievaardigheden en marktkennis in huis hebben.
  3. Vibe manager: het juiste talent aantrekken en behouden is voor veel techbedrijven echt moeilijk. Daardoor is er de laatste jaren de functie ‘Vibe manager’ geïntroduceerd, vaak bij HR. Een vibe manager zorgt voor een leuke, interessante en gezellige sfeer op de werkvloer door het organiseren van bijvoorbeeld feesten, thema-dagen, yoga, snacks etc. Noem maar wat leuke dingen en het staat waarschijnlijk op zijn of haar takenlijst.
  4. Digital anthropologist: in dit (vrij nieuwe) veld bestudeer je als digital anthropologist de relatie tussen mensen en digitale technologie. Heb je een achtergrond in antropologie en ook interesse in de virtuele/digitale wereld? Als bijvoorbeeld consultant of onderzoeker kun je de overstap maken.
  5. Conversation architect: ooit met een chatbot gesproken van bijvoorbeeld een klantenservice? Hoe slim Artificial Intelligence (AI) ook kan zijn, al deze machines moeten ergens getraind worden. Conversation Architects kunnen een verschillende achtergrond hebben, zoals psychologie, communicatie, taalkundige, etc. Met de juiste taal en schrift leren ze chatbots om de juiste toon en boodschap over te kunnen brengen.
  6. Agile Coach: een agile coach begrijpt de agile methodiek, een manier van software ontwikkeling, en ondersteunt teams en individuen in hun processen. Hij of zij gebruikt traditionele coaching en trainingstechnieken, maar in de context van agile ontwikkeling.

Kortom: zelfs als je jezelf nooit zou omschrijven als ’technisch’ zijn er toch interessante banen voor jou in de tech wereld. In het ontwikkelen van producten en toekomstige manieren van werken/onderwijzen/verzorgen/etc kunnen we vrouwelijke visies en vrouwelijk leiderschap zeker goed gebruiken.

Geschreven door Jessika Lynch van WomenTalkTech. Jessika is samen met Maartje Blijleven gast hoofdredacteur in de maand januari.

Gerelateerd

  • Allereerste glutenvrije pizzeria komt in Amsterdam

  • privédetective

    In de spotlight: privédetective Carina Eikenboom

  • Abortusdrone vliegt morgen uit

  • Vlogger Manny Mua nieuw gezicht van Maybeline