Nieuwe verdovingstechniek in de tandartsstoel: neusspray!

Zeg maar vaarwel tegen de gevreesde naalden: binnenkort kan de tandarts je mond verdoven door middel van een neusspray. De werking is net zo effectief en de kans op bijwerkingen is zeer beperkt, volgens de onderzoekers.

In tegenstelling tot de bekende verdovingsspuit werkt de neusspray geheel pijnloos en gemakkelijk. De spray bevat tetracaïne (een lokaal verdovingsmiddel) en oxymetazoline (middel dat de slijmvliezen in de neus laat slinken).

Om het middel te testen, organiseerden de onderzoekers een experiment onder 150 personen. Honderd personen kregen het verdovende middel via de neus toegediend en de andere vijftig probeerden een placebo. Bijna 90 procent van de mensen die met de neusspray werden verdoofd, wist de ingreep te doorstaan zonder dat extra pijnstilling nodig was. Daarmee blijkt de spray net zo succesvol te werken als de verdovingsspuit.

De onderzoekers zijn van plan om nog wat extra tests doen, bijvoorbeeld of de neusspray ook bij kinderen gebruikt kan worden. Als deze experimenten allemaal succesvol uitpakken, kan de neusspray al vrij snel op de markt komen.

 

Bron: YouTech

Gerelateerd

  • Copy of Tanja Jess, Karin Bloemen en Jasmin Sendar over een goed huwelijk

  • “Moeders productiever dan kinderloze collega’s”

  • In de spotlight! Leontine Smith

  • In de spotlight: Mariah en Wendelien van Yoni