Neuspeuteren brengt gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich mee

Iedereen peutert wel eens zijn neus, of doet het stiekem als niemand kijkt. Dit kunnen we niet ontkennen. Naast het feit dat het er niet bepaald netjes uit ziet, brengt het ook nog eens gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

Voornamelijk kleine kinderen maken zich geregeld schuldig aan het neuspeuteren. In het openbaar, zonder enige schaamte. Volgens dokter Eric Voight is dit echter erg onverstandig.

Vermenigvuldigen

Als je met een vinger in je neus zit, loop je het risico dat er gevaarlijke bacteriën, zoals de Staphylococcus aureus, je lichaam binnen kunnen dringen. Dat is een ziektekiem die zich voedt in de voorkant van de neus met de ontvelling die het zelf veroorzaakt. Vervolgens gaat het bloeden en ontstaan er irritaties, maar het ergste is misschien nog wel dat de bacteriën zich door het bloed gaan vermenigvuldigen. Oei…

Dokter Voight legt uit aan Libelle Daily: “De bloedtoevoer naar de neus is heel krachtig. Er zijn vijf hoofdslagaders die naar de neus leiden. Daardoor kan het flink gaan bloeden als een velletje loslaat. Dat is ook de reden waarom kinderen vaak bloedneuzen hebben.” Voortaan is een pak tissues binnen handbereik toch een beter plan.

Gerelateerd

  • “Moeders productiever dan kinderloze collega’s”

  • FashionWeek; ook een beetje in Venlo

  • Hier vind je eerlijke fair trade kleding

  • ‘iPad onderdrukt angst kinderen’