Netwerk Mediawijsheid vraagt aandacht voor online grensoverschrijdend gedrag: 5 tips om veiligheid op het internet te waarborgen

Grensoverschrijdend gedrag is ook online een groeiend probleem, blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. De organisatie kwam tot een zorgwekkende conclusie: hoewel veel Nederlanders online kwetsend gedrag als problematisch beschouwen, blijkt slechts een kleine minderheid actief te handelen tegen deze kwestie. Slechts 25 procent van de ondervraagden geeft aan daadwerkelijk actie te ondernemen door iemand aan te spreken of een melding te maken. Als reactie op deze bevindingen lanceert Mediawijsheid de campagne #hierniet, met steun van meer dan tweehonderd bedrijven. Het doel hiervan is om bewustzijn over online grensoverschrijdend gedrag te vergroten. Een belangrijke eerste stap om het probleem aan te pakken.

Bewustwording

Cyberpesten, haatdragende opmerkingen, stalking en andere vormen van digitaal misbruik zijn helaas al te vaak voorkomende verschijnselen op internetplatforms. Overheden, scholen en organisaties doen hun best om maatregelen te treffen, maar het is ook van belang dat individuen zich bewust zijn van wat ze zelf kunnen doen om dit gedrag tegen te gaan. Wat kun je nog meer zelf doen om het probleem aan te pakken?

  1. Herkennen van grensoverschrijdend gedrag

Een van de eerste stappen om grensoverschrijdend gedrag online aan te pakken, begint bij zelfbewustzijn en zelfreflectie. Neem de tijd om je eigen online gedrag te evalueren. Reflecteer op de manier waarop je omgaat met anderen op sociale media, in online discussies en in andere digitale interacties. Soms kunnen we ons onbedoeld schuldig maken aan gedrag dat anderen kwetst of intimideert. Het herkennen van dit gedrag is een belangrijke stap naar verandering.

  1. Respect en empathie

Het cultiveren van een cultuur van respect en empathie online is essentieel om grensoverschrijdend gedrag te verminderen. Denk na voordat je iets post of deelt. Woorden hebben kracht en kunnen diepgaande effecten hebben op anderen. Wees bedachtzaam in je communicatie en vermijd het verspreiden van haat, vooroordelen of kwetsende opmerkingen. Probeer je in de situatie van anderen te verplaatsen en toon empathie in je online interacties.

  1. Het gebruik van privacyinstellingen en blokkeren

Een praktische stap om jezelf te beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag is het beheren van je privacyinstellingen op sociale mediaplatforms en andere online platforms. Door het beperken van wie toegang heeft tot je profiel en content, kun je het risico op misbruik verminderen. Daarnaast bieden de meeste platforms functies zoals blokkeren en rapporteren. Maak hier gebruik van om schadelijke interacties te stoppen en de personen die ongepast gedrag vertonen te blokkeren.

  1. Proactief reageren en melden

Wanneer je geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag online, is het belangrijk om proactief te handelen. Blokkeer de persoon die zich misdraagt en rapporteer het voorval bij het desbetreffende platform. Veel online diensten hebben specifieke protocollen voor het melden van misbruik. Door snel te reageren en melding te maken van het gedrag, draag je bij aan het creëren van een veiligere online omgeving voor jezelf en anderen.

  1. Ondersteuning en samenwerking

Zoek ondersteuning en hulp als je slachtoffer bent van online misbruik. Praat met vrienden, familieleden of professionals die je kunnen helpen om met de situatie om te gaan. Daarnaast zijn er organisaties en hulplijnen die gespecialiseerd zijn in het bieden van ondersteuning aan slachtoffers van cyberpesten en digitaal misbruik. Samenwerken met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kan ook helpen om steun te vinden en ervaringen te delen.

Conclusie

Het bestrijden van grensoverschrijdend gedrag online begint bij individuele actie en verantwoordelijkheid. Door bewustwording, het cultiveren van respectvolle online gewoonten, het beheren van privacyinstellingen en proactief reageren op misbruik kan er een positieve verandering worden gebracht in de online wereld. Het is belangrijk om te onthouden dat onze acties online echte gevolgen hebben, en het is aan ons allen om een respectvolle en veilige online omgeving te creëren. Met deze stappen kunnen we gezamenlijk werken aan een online wereld waarin respect, veiligheid en vriendelijkheid voorop staan.

Gerelateerd

  • DJ Angelique Houtveen: “Met of zonder endometriose ben ik waardevol voor mezelf en anderen”

  • In de spotlight: Tessel en Do de Heij

  • In de spotlight: Esther van der Meer van MEER over Cijfers

  • Kent ieder land haar eigen trends of is mode universeel?