Kent ieder land haar eigen trends of is mode universeel?

Modeliefhebbers zijn er gek op: nieuwe trends. Zo gaan we dit jaar op chique en mogen we onze vrouwelijkheid laten zien. Maar wat in Nederland dit jaar helemaal je van het is, is dat nu bijvoorbeeld ook in Japan modieus? Hoe sterk hangen trends samen met een land? “Designers uit Europa, zoals uit modeland Frankrijk, zijn een enorme inspiratiebron.”

Ieder land staat bekend om haar eigen stijl. Zo is de kleding van de Nederlandse vrouw stoer, casual en vrij uitdagend en staat de Franse vrouw bekend om haar vrouwelijke, elegante en vooruitstrevende stijl. Dat zal voorlopig zo blijven, maar wel kan gesteld worden dat trends vandaag de dag steeds universeler worden. Handig dus als je op reis gaat en je er fashionable bij wilt lopen. Deze ontwikkeling komt door het grote online aanbod, volgens Ruud Naarden van Fashion Acts – Maikel Horn Modeagenturen; het bedrijf vertegenwoordigt in Nederland onder meer het internationale en van oorsprong Franse modemerk Kookaï, dat onder meer geliefd is bij niemand minder dan Gigi Hadid, Kylie Jenner en Kate Middleton. “Je kunt gemakkelijk en snel kleding uit het buitenland bestellen, zoals bij onze webshop. Als je in China woont, kun je bijvoorbeeld dezelfde jas op de kop tikken als die een stijlvolle Française draagt. Afstanden en smaken worden door deze vervagende grenzen steeds meer gemengd.”

“We lopen in Europa ver voorop”

Zo zal je als je op vakantie gaat naar het Verre Oosten, China en Japan steeds vaker trends tegenkomen die ook in Nederland hun intrede hebben gedaan, andersom is dat overigens minder vaak het geval. Naarden: “Voorheen hadden ze in deze landen hun eigen unieke stijl, maar tegenwoordig gaan ze er erg Westers gekleed. Sterker nog, ze streven een Westers schoonheidsideaal na en kijken tegen Europeanen op. Hoe dat komt? We lopen met muziek, boeken, vloggen en bloggen en ontwikkelingen op het gebied van sociale media ver voorop. Dit spreekt de jeugd daar aan en beïnvloedt ze.”

Steeds vaker worden dezelfde trends dus wereldwijd omarmd, maar welke Europese landen lopen voorop op modegebieden en zetten dus wereldwijde trends? Naarden: “Frankrijk is nog steeds een belangrijk modeland. Ze durven daar een unieke stijl te creëren. Als je een dagje in Parijs loopt, zal je volop geïnspireerd worden. Verder maken Scandinavische landen leuke draagbare kleding, zijn de Italiaanse designers vooruitstrevend en ook Nederlandse ontwerpers hebben de afgelopen tien jaar internationale faam verworven.”

“We mogen weer verleidelijk en vrouwelijk zijn”

Wat moeten we volgens Naarden dit jaar dragen om er volgens de laatste modetrends bij te lopen? “We leven in een tijd waarin we aandacht besteden aan seksualiteit en onszelf daarin ontdekken en etaleren. Vrouwen mogen weer verleidelijk, vrouwelijk en charmant zijn.” Daarnaast gaan we volgens Naarden Franse vrouwen achterna door meer lef te tonen op modegebied: “We mogen meer onszelf zijn en laten modetrends die niet bij ons passen links liggen.”

De trends voor de zomer van 2017 spelen in op de bovenstaande beschrijving: “We kunnen veel kleine prints, verfijnde afwerkingen, borduursels en kantendetails verwachten. Ook zullen we in het straatbeeld opvallende kleurcontrasten, de marinelook en romantische prints met bloemen tegenkomen. Verder staat comfort voorop. De trend die hierop inspeelt zijn soepele stoffen die het draagcomfort ondersteunen, waardoor de draagster zich volledig vrouw kan voelen en altijd ‘belle de jour’ kan zijn. Welke kleuren helemaal 2017 zijn? Ivoor met zwart, kersenrood met navy en allerlei pastelkleuren met een camel ondertoon.”

Gerelateerd

  • Jona (22) is opgegroeid met 2 moeders en een donorvader

  • “We moeten voorkomen dat mensen al twee jaar ruzie hebben en dan pas de hulpverlening inzetten”

  • Wat als al het poolijs gesmolten is?

  • Actrice Halina Reijn: “Ik heb mijn kinderloosheid goed kunnen verwerken”