Nederlandse ziekenhuizen stoppen met aanbieden NIPT

Slecht nieuws voor zwangere vrouwen die willen laten controleren of hun ongeboren baby het syndroom van Down heeft: een aantal ziekenhuizen in Nederland stoppen met het aanbieden van de NIPT (de Niet-Invasieve Prenatale Test).

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en het Westfries Gasthuis in Hoorn voeren niet langer de test uit, aldus BNR. Ze zijn hiermee gestopt, nadat deze week bleek dat GENDIA, het Belgische bedrijf achter de test, de medische gegevens van vrouwen die een NIPT-test hebben laten uitvoeren voor commerciële doeleinden gebruikt. Zwangeren die invullen dat er kanker in hun familie voorkomt, krijgen maanden of soms zelfs jaren na de test een uitnodiging voor een preventieve kankerscreening.

De hierboven genoemde ziekenhuizen vinden het belangrijk dat de privacy van hun patiënten gewaarborgd blijft. Ze hebben daarom besloten om (voorlopig) geen gebruik meer te maken van de diensten van GENDIA.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat België opheldering verschaft over de privacyschending van Nederlandse vrouwen door het Belgisch bedrijf. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.

Nederlandse ziekenhuizen maken gebruik van de diensten van een Belgisch bedrijf, omdat Nederlandse laboratoria pas vanaf 1 april 2017 de test mogen uitvoeren.

Gerelateerd

  • Model Yfke Sturm gewond na ongeluk Italië

  • Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor

  • Een project over vrede

  • De grappigste tweets over mode