‘Mensen die weinig sporten zijn intelligenter’

Sport je zelden of nooit? Dat kan betekenen dat je intelligent bent. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen die een goed stel hersens hebben in het algemeen minder bewegen dan mensen die hier niet over beschikken.

Onderzoekers aan de Florida Gulf Coast University hebben voor het onderzoek, dat gepubliceerd is in het Sage Journal of Health Psychology, zestig studenten onder de loep genomen. Zij moesten een vragenlijst invullen en kregen een week lang activiteitstrackers omgebonden.

De onderzoekers kwamen erachter dat mensen die fysiek minder actief zijn hoger scoren op de eigenschap ‘behoefte aan kennis’; ze vergaren graag kennis en denken veel na.

Vervelen

Volgens onderzoeker Todd McElroy sluit deze bevinding aan bij veel onderzoeken waaruit blijkt dat mensen met een hoog IQ zich niet snel vervelen en daardoor lang in gedachten verzonken kunnen zijn. Niet-denkers daarentegen raken snel verveeld en gaan daarom sporten om de tijd te doden.

Het verschil tussen intelligente en minder intelligente mensen op het gebied van bewegen, is vooral doordeweeks waar te nemen. In het weekend bewogen beide groepen ongeveer evenveel. De onderzoekers hebben hier (nog) geen verklaring voor.

Sportievelingen die zich beledigd voelen, kunnen zich beter niet al te druk maken. Het betreft een kleinschalig onderzoek, waardoor de beweringen niet op iedereen van toepassing hoeven te zijn.

Gerelateerd

  • In de spotlight: personal finance blogger Renee Lamboo

  • Eén op vijf ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort

  • In de spotlight: business coach en podcastmaker Deisy Amelsbeek

  • Fall 2016: Calvin Klein pakt groots uit