Be safe, Be smart, Be kind

Wereldwijd komen miljoenen mensen in de knel door het coronavirus. Maar wereldwijd ontstaan gelukkig ook diverse initiatieven voor hulp en voor harten onder de riem. UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties doet beide. Concrete hulp via het UN Women Emergency Fund en aandacht voor elkaar via de internationale campagne ‘Be safe, Be smart, Be kind’.

Meedoen aan de postercampagne kan heel makkelijk door de poster te printen en achter je raam te hangen. Zo steken we elkaar een hart onder de riem, laten we zien dat niemand alleen staat en dat we ook aan mensen elders in de wereld denken. “Ik zie dat er een besef ontstaat dat we het samen moeten doen. Samen voorzorgsmaatregelen nemen om anderen en onszelf te beschermen. Op de hoogte blijven. En bovenal voor elkaar zorgen; kinderen, ouderen en mensen die nu extra kwetsbaar zijn. Ook nu, juist nu”, zo stelt Marije Cornelissen, directeur van UN Women Nederland. “Dat houdt niet op bij de grens. Als iets helder is, is het dat iedereen getroffen wordt, wereldwijd.”

Be safe

De maatregelen om snelle verspreiding van het virus tegen te gaan zijn lastig voor velen, we moeten elkaar er aan helpen houden. Dat is in Nederland al ingewikkeld, maar in een ontwikkelingsland waar velen op straat leven en werken nog veel moeilijker. Juist daar moeten mensen elkaar helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen en zich daaraan te houden, zonder dat de meest kwetsbaren door de mazen heen vallen. UN Women benut haar netwerk in deze landen om dit te promoten, bijvoorbeeld door de verkoopsters op de groentemarkt op Fiji in te zetten als ambassadeurs voor veiligheidsmaatregelen.

Be smart

Het is nooit belangrijker geweest om het nieuws nauw te volgen, en nepnieuws en echt nieuws van elkaar te onderscheiden. Dat is in Nederland al best moeilijk, maar voor bijvoorbeeld mensen in een vluchtelingenkamp is het bijna onmogelijk om aan informatie te komen. UN Women verspreidt vanuit vrouwencentra, informatie over het virus en hoe besmetting voorkomen kan worden. Dit doet zij in onder andere de Rohingya kampen in Bangladesh en in Za’atari in Jordanië.

Be kind

Deze pandemie raakt iedereen, en de meest kwetsbare mensen het hardste. In Nederland zijn dat ouderen, daklozen en slachtoffers van huiselijk geweld. In ontwikkelingslanden zijn dat mensen in sloppenwijken, vluchtelingenkampen en oorlogsgebieden. Nu is niet de tijd om in nationalistische sentimenten te vervallen, maar om solidariteit te tonen met alle getroffenen wereldwijd, en onze waardering te tonen voor de mensen in de frontlinies.

UN Women Emergency Fund

Vrouwen zijn meestal degenen die het zwaarst getroffen worden in tijden van crisis, omdat zij het grootste deel van de zorg voor ouderen en kinderen op zich nemen en economisch het meest kwetsbaar zijn. UN Women biedt noodhulp daar waar dat het hardst nodig is, zoals in Jordanië, Libanon en Azië. Hierbij gebruiken we geld uit het UN Women Emergency Fund. Dit fund is eerder al gebruikt om noodhulp te bieden aan slachtoffers van de Ebola-uitbraak. UN Women biedt op verschillende manieren hulp aan vrouwen en meisjes die in de knel komen. Bekijk de projecten op onze speciale coronacrisis pagina.

Over UN Women Nederland

UN Women is de VN organisatie voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. UN Women zet diplomatieke druk op regeringen om wetgeving en beleid te verbeteren en voert in negentig landen programma’s en projecten uit om vrouwen te ondersteunen. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd, en bevordert vrouwenrechten in Nederland.

Gerelateerd

  • Inspiring Fifty zorgt voor meer vrouwelijke rolmodellen in techwereld

  • “We mogen met elkaar gaan zoeken naar een vorm waarin mensen meer eigenaarschap ervaren”

  • In de spotlight: jurist Isa Kriens van De Kleine Activist

  • Poepdokter Nienke Gottenbos: “Alles staat of valt met voeding, maar dat willen mensen meestal niet horen”