Meest memorabele vrouwen in de geschiedenis

We hebben een hoop invloedrijke, opmerkelijke en spraakmakende vrouwen gekend. Dit zijn de zeven meest memorabele vrouwen en hun functies op een rijtje.

Corry Tendeloo

Corry Tendeloo was een Nederlandse politicus en een voorvechter van vrouwenrechten in de jaren ’40 en ’50. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de openstelling van de Rijksbelastingacademie voor vrouwen, er werd op haar voorstel kiesrecht verleend aan vrouwen in Suriname en ze zette zich in voor de erkenning van handelingsbekwaamheid van gehuwde vrouwen.

Rosa Parks

Rosa Parks was een Amerikaanse burgerrechtenactivist. In 1955 weigerde ze haar zitplaats in een bus af te staan voor een blanke medepassagier. Hierom wordt ze ook wel de First Lady of Civil Rights.

schermafbeelding-2016-10-27-om-09-28-14

Amelia Earhart

Amelia Earhart was de eerste vrouwelijke piloot. In 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, maar ze werd vooral bekend doordat ze als eerste vrouwelijke piloot de Atlantische Oceaan overstak.

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs was de allereerste vrouw in Nederland die in 1871 werd toegelaten op de universiteit. Na haar studie werd ze arts en hielp ze vrouwen aan voorbehoedsmiddelen. Naast dat ze voor vrouwen opkwam zorgde ze ook voor een wet die verplichtte om zitgelegenheid voor het personeel te regelen.

Victoria Woodhull

Victoria Woodhull was de eerste vrouwelijke presidentskandidate in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ze stelde zich kandidaat in 1870 en was een voorvechtster van vrouwenrechten.

Joy Mangano

Joy Mangano is een Amerikaanse uitvinder, zakenvrouw en ondernemer. Een haar belangrijkste uitvindingen was de Miracle Mop; een revolutie in de kunst van het dweilen. Ze bezit meer dan 100 patenten voor haar uitvindingen en onlangs is er een film over haar leven gemaakt.

Qui Jin

Qui Jin is een van de eerste Chinese feministen. Van een uitgehuwelijkte vrouw met gebonden voeten ontwikkelde ze zich tot een feministische activiste die mannenkleding droeg en streed tegen het bewind van de Qing-dynastie. In 1907 werd ze onthoofd, maar tot op de dag vandaag staat ze symbool voor de onafhankelijkheid van de Chinese vrouw.

schermafbeelding-2016-10-27-om-09-31-46

Gerelateerd

  • Nicole Offerman

    In de spotlight: executive coach Nicole Offenberg

  • In de spotlight: initiatiefnemer van Jouw Meedenker Eva Ghysels

  • “Als een vrouw twintig jaar lang hormonen heeft genomen, hoe ga je dat dan de komende twintig jaar regelen?”

  • Deze wekker denkt met je mee en praat met je