Meer genitaal verminkte vrouwen in België

In Brussel stijgt het aantal genitaal verminkte vrouwen. De vrouwen komen veelal uit Oost-Afrika. Het gaat om maar liefst 4.500 vrouwen in Brussel en het aantal stijgt. Dokters weten vaak niet hoe ze hiermee moeten omgaan.

TVBrussel maakte een video item over Khadra: een vrouw die ook genitaal verminkt is. Khadra woont sinds 2000 in België. Toen ze 7 jaar oud was is haar hele vagina dichtgenaaid. Khadra vertelt dat vele Belgische moeders geen besnijdenis willen voor hun dochter maar dat familie het meestal achter de rug van de moeder om doen. ‘Dan is het al te laat’.

De Brusselse huisarts Dominique Daniël vertelt over de gevolgen van een besnijdenis. “Als deze vrouwen trouwen, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel moet de man heel hard duwen wanneer hij seks heeft met zijn nieuwe vrouw, ofwel komt er een vrouw met een scheermesje langs. Die ‘opent’ de vrouw, waarna de man meteen seksuele betrekkingen met haar moet hebben. dat moet hij daarna elke dag weer doen, want anders gaat de wond weer dicht. Je kunt je voorstellen hoe het seksuele leven voor deze vrouwen is.”

De vrouwen praten er zelf zelden tot nooit over en Artsen in België herkennen vaak niet wanneer vrouwen genitaal verminkt zijn. Gynaecologen weten vaak ook niet wat ze moeten doen. Staatssecretaris Bianca Debaets maakt geld vrij om meer bekendheid bij huisartsen over dit probleem te creëren.

Bekijk hier de video over Khadra

Bron: TVBrussel

Gerelateerd

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers

  • Gaat een robot jou vervangen?

  • Carina van Leeuwen forensisch rechercheur

    In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen

  • Meer experts over de toekomst