Mannen beheersen nog altijd het nieuws

In de Nederlandse media spelen mannen nog veelal de hoofdrol.

79 procent van de mensen in het nieuws is van het mannelijk geslacht, zo blijkt uit de steekproef Global Media Monitoring Project op woensdag 25 maart 2015. Hierin is de aanwezigheid van mannen en vrouwen in het nieuws in de kranten, op de radio, de televisie en internet op één dag geteld. De score is beduidend slechter dan bij de vorige monitor in november 2009. 21 procent vrouwen nu ten opzichte van 30 procent in 2009.

De meting is gedaan in het kader van een wereldwijd project waarbij op één dag wordt gekeken naar het aandeel van mannen en vrouwen in het nieuws. Het project vindt eenmaal per vijf jaar plaats. In Nederland is de coördinatie in handen van Mediaplatform VIDM.nl en de School voor Journalistiek in Utrecht.

Janneke van Heugten van Mediaplatform VIDM.nl noemt de uitslag van deze Nederlandse steekproef uitermate teleurstellend. “Het aantal vrouwen in het nieuws is teruggelopen ten opzichte van vorige edities. Sinds de eerste metingen in 1995 zijn we er niet op vooruit gegaan”, aldus Van Heugten.

Nieuwsmedia

In 144 landen is vandaag bekeken hoe vaak en in welke rol of hoedanigheid vrouwen en mannen in het nieuws van deze dag voorkomen en over welke onderwerpen zij spreken. In Nederland zijn 7 kranten, 4 internet nieuws sites, 2 televisiejournaals en 2 radiojournaals geanalyseerd. Onder de 346 personen in het nieuws van wie de sekse bekend is, zijn 273 mannen en 73 vrouwen.

Percentage mannelijke nieuwsbrengers

Van de journalisten die het nieuws brachten en met naam en toenaam worden genoemd zijn 83 mannen en 38 vrouwen. Dit staat haaks op het aantal vrouwelijke studenten die de opleiding Journalistiek afronden.

Holleeder en vliegtuigramp

Het nieuws op 25 maart 2015 werd bepaald door de vliegtuigramp in Frankrijk en het proces tegen Willem Holleeder. Onder de mensen in het nieuws waren veel hulpverleners, politici, criminelen en sporters.

Eind 2009 vond de vorige Global Media Monitor plaats. Toen werden aanzienlijk meer vrouwen geteld. 30 procent in tegenstelling tot de 21 procent deze keer. In 2009 lag dit vooral aan de griepvaccinatie die op 10 november plaatsvond, waarin veel vrouwen in hun rol als moeder of verpleegkundige optraden.

Meer informatie over deze wereldwijde monitor is te vinden op www.whomakesthenews.org.

Tekst, bron: VIDM

 

Gerelateerd

  • In de spotlight: organisatie adviseur en promovendus Rosemarie Mijlhoff

  • Online lifestyle magazine Amayzine lanceert printmagazine

  • Ishu: De paparazzi-vrije sjaal van Saif Siddiqu

  • Elvira George