Kraamzorg kampt met groot personeelstekort: 10 redenen waarom kraamzorg juist zo onmisbaar is voor jonge moeders

Het krijgen van een baby is voor veel vrouwen een van de meest opwindende, maar ook uitdagendste momenten in het leven. De periode na de bevalling, de kraamtijd genoemd, kan overweldigend zijn voor nieuwe moeders. Kraamzorg, de gespecialiseerde zorg en ondersteuning die tijdens deze periode wordt geboden, is van onschatbare waarde voor jonge moeders. Maar het is nog maar de vraag of deze zorg altijd beschikbaar zal blijven voor iedereen. De kraamzorg kampt namelijk met grote personeelstekorten en de vakbonden hebben zelfs een brandbrief gestuurd naar de overheid. Een goede gelegenheid om eens stil te staan bij 10 redenen waarom kraamzorg juist zo onmisbaar is voor jonge moeders.

  1. Medische ondersteuning

Na de bevalling hebben moeders tijd nodig om te herstellen. Kraamzorgverleners bieden medische ondersteuning en advies over postpartum herstel, waaronder wondverzorging, controle van lichamelijke gezondheid en advies over hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

  1. Borstvoedingsadvies

Kraamzorgverleners zijn experts in het ondersteunen van moeders bij borstvoeding. Ze bieden begeleiding bij het aanleggen, beantwoorden vragen en lossen problemen op die zich kunnen voordoen, waardoor moeders zelfverzekerder worden in het voeden van hun baby’s.

  1. Emotionele steun

De kraamtijd kan emotioneel uitdagend zijn. Kraamzorgverleners bieden een luisterend oor, ondersteunen moeders bij hun emoties en bieden geruststelling tijdens deze overgangsperiode naar het moederschap.

  1. Praktische hulp

Na de bevalling kan het moeilijk zijn om huishoudelijke taken uit te voeren. Kraamzorgverleners helpen bij het huishouden, bieden ondersteuning bij het verzorgen van de baby en helpen moeders om zich aan te passen aan hun nieuwe rol.

  1. Educatie over babyverzorging

Nieuwe moeders hebben vaak behoefte aan advies en begeleiding over hoe ze voor hun pasgeborene moeten zorgen. Kraamzorgverleners bieden waardevolle educatie over baden, verzorgen, troosten en het herkennen van de behoeften van de baby.

  1. Observatie van baby’s

Kraamzorgverleners zijn opgeleid om te letten op tekenen van mogelijke gezondheidsproblemen bij pasgeborenen. Door observatie en controle kunnen ze vroegtijdig potentiële problemen signaleren en ouders adviseren om medische hulp in te schakelen indien nodig.

  1. Begeleiding voor partners

Niet alleen moeders hebben ondersteuning nodig. Kraamzorgverleners bieden ook advies en begeleiding aan partners, hen helpend om de nieuwe verantwoordelijkheden en zorgen te begrijpen.

  1. Overbrugging naar verdere zorg

Kraamzorg vormt vaak de brug tussen ziekenhuisverblijf en thuiszorg. Het biedt continuïteit in de zorg voor moeders en baby’s tijdens deze kwetsbare overgangsperiode.

  1. Vroege hechting

Een goede hechting tussen ouder en kind is essentieel voor de ontwikkeling van de baby. Kraamzorgverleners bevorderen deze band door moeders te ondersteunen en aan te moedigen om een sterke emotionele band met hun baby op te bouwen.

  1. Ondersteuning bij complicaties

Als er zich complicaties voordoen, of het nu gaat om gezondheidsproblemen bij moeder of kind, bieden kraamzorgverleners deskundige hulp en kunnen ze snel doorverwijzen naar gespecialiseerde zorgverleners.

Brandbief

Volgens vakbonden en werkgevers komt de kraamzorg in Nederland ongeveer duizend mensen tekort op 8000 mensen in loondienst. Het tekort wordt volgens hen voorlopig alleen maar groter, doordat het aantal mensen dat het beroep verlaat hoger is dan het aantal mensen dat van de opleidingen komt en aan het vak begint. Nieuwe zorgmedewerkers zouden liever in andere sectoren in de zorg aan de slag gaan. Bovendien is er veel ziekteverzuim in de kraamzorg. Of de brandbrief van de vakbonden CNV, NU’91, FBZ en FNV gaat helpen, is nog maar de vraag. In de brief zeggen ze dat de zorg in de gevaar is door personeelstekorten. Ze willen structurele loonsverhoging en dat kan volgens hen niet met “tijdelijke lapmiddelen” van de overheid.

Gerelateerd

  • In de spotlight: directeur Schildklier Organisatie Nederland (SON) Rietje Meijer

  • ‘Mensen die weinig sporten zijn intelligenter’

  • Nieuwe serie Het grote schrijversinterview met vrouwelijke schrijvers in De Balie

  • In de spotlight: fulltime reisblogger Denise van Rijswijk