Iraanse mannen protesteren tegen hoofddoekregels op ludieke manier

Iraanse mannen plaatsen foto’s op social media waar ze een hoofddoek of chador dragen. Op deze ludieke manier tonen ze hun solidariteit met vrouwen die verplicht zijn een hoofddoek te dragen.

Volgens de Iraanse staat stellen vrouwen zonder hoofddoek zich open voor
ongewenste intimiteiten van mannen. Iedere vrouw is verplicht om een hoofddoek te dragen. Als ze dat niet doen riskeren ze een gevangenisstraf van twee maanden of tientallen zweepslagen. Om te prosteren deden een hoop vrouwen hun hoofddoek af en schoren ze zelfs hun hoofd kaal. De mannen komen nu ook in opstand. Met de hashtag #meninhijab plaatsen ze een foto waar ze een hoofddoek dragen met naast zich een hoofddoekloze vrouw.

De actie is bedacht door Masih Alinejad. Een 39-jarige voormalig verslaggever uit Teheran, die berucht werd om haar kritische stukken in een land zonder persvrijheid. Ze begon twee jaar geleden een Facebookpagina waarmee ze Iraanse vrouwen opriep hun hoofddoek af te doen en foto’s daarvan te plaatsen. Inmiddels heeft ze honderden foto’s ontvangen van mannen met een hoofddoek op.


Lees ook:

Gerelateerd

  • Meer genitaal verminkte vrouwen in België

  • Voormalig staatssecretaris Gunay Uslu neemt waardevolle lessen mee

  • Disney lanceert eigen Netflix

  • Dé modetrends voor de lente en zomer 2017