Van nomadedochter tot powervrouw

Waris Dirie werd in 1965 geboren als nomadedochter binnen een Somalische stam. Nadat ze werd besneden en uitgehuwelijkt vluchtte ze naar Europa. Ze werkte als fotomodel en ambassadrice voor de Verenigde Naties om op te komen tegen vrouwenbesnijdenis. Tegenwoordig is ze schrijfster en heeft ze haar eigen stichting Waris Dirie Foundation.

Binnen de Darodstam waar Waris woonde, is het normaal dat vrouwen zich laten besnijden. Dit is een teken dat vrouwen rein zijn. Waris werd op haar vijfde besneden door een vrouw in het dorp. Hierbij werden haar schaamlippen en clitoris weggesneden en bleef er alleen een heel klein gaatje over om te plassen. Ze werd op een onhygiënische manier besneden en liep daarom een infectie op. Als gevolg had ze jarenlang last van hevige pijn en koortsaanvallen. Toen Waris dertien was, kreeg ze te horen dat ze werd uitgehuwelijkt aan een 61-jarige man. Ze besloot te vluchten.

Model

Waris trok dagenlang door de woestijn tot ze het huis bereikte van haar tante die woonde in Mogadishu. Een oom van Waris vertrok naar Londen om daar te werken als ambassadeur en nam haar mee als dienstmeisje. Na vier jaar ging haar oom weer terug naar Somalië, maar Warris besloot te blijven in Londen. Ze kreeg een baan als schoonmaakster bij McDonalds en nam een taalcursus. Tijdens haar werk bij McDonalds ontmoette ze modefotograaf Terence Donovan, die haar een baan aanbood als fotomodel. Waris haar modellen carrière werd een succes en al snel was ze het nieuwe gezicht van Levi’s, Revlon en L’Oreal. Ook speelde ze een rol in de Bond-film The Living Daylights.

Waris Dirie Foundation

Dirie kreeg steeds meer last van haar besnijdenis en liet zich uiteindelijk opereren. In een openhartig interview met Marie Claire in 1997 vertelde ze hierover. Na dit interview werd ze door Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benoemd tot VN-ambassadeur. In 2003 stopte ze met werken als ambassadeur en ging ze zich richten op haar eigen organisatie Waris Dirie Foundation, die bestaat sinds 2002. Met haar stichting probeert ze vrouwenbesnijdenis te voorkomen en helpt ze getraumatiseerde vrouwen die zijn besneden.

Boeken

Daarnaast schrijft Waris boeken. Verschillende boeken die ze heeft geschreven zijn: Safa de kleine woestijnbloem, Mijn woestijn, Dochter van de nomaden en Onze verborgen tranen. In 2009 kwam Desert Flower uit, een confronterende film over haar leven. Met deze film heeft ze de jonge actrice Safa Four kunnen redden van besnijdenis. Met de ouders van Safa sloot ze een contract. Het meisje kreeg een rol in Desert Flower en het gezin kreeg iedere maand eten. In ruil daarvoor moesten ze beloven dat Safa niet besneden werd.

Tegenwoordig woont Waris Dirie in Wenen in Oostenrijk en heeft ze één zoon.


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight: spreker en auteur over leven met diabetes type 1 Loes Heijmans

  • Mehrnoesh geeft positieve en inspirerende verhalen van vluchtelingen een podium

  • In de spotlight: Sandra Smits

  • De erfenis van V&D: hoe staat het ervoor?