In de spotlight: Caterina Occhio van SeeMe

Caterina Occhio gaf haar baan bij de Europese Commissie waarbij ze streed voor vrouwenrechten op om een sieradenlijn te beginnen en de strijd via mode voort te zetten. Inmiddels dragen iconen uit de modewereld als journalist Suzy Menkes (links) en ontwerpster Rosita Missoni haar beroemde hart. Het hart op de juiste plaats, het hart van en voor mishandelde vrouwen.

Talk of the town

In alle hoofdsteden van de mode is ze sinds een paar jaar een overbekend gezicht, ze wordt uitgenodigd in talkshows en voor lezingen over de hele wereld. Want haar sieradenmerk SeeMe is talk of the town in de modewereld. Maar in Amsterdam, al vijftien jaar haar woonplaats, kan ze anoniem over straat. Caterina Occhio (46)) moet er om lachen. Het is niet belangrijk. Het gaat om haar SeeMe-sieraden en vooral het verhaal er achter. SeeMe zijn sieraden met grote zilveren of vergulde harten, gefabriceerd door vrouwen uit een blijf-van-mijn-lijfhuis in Tunis. De weg die tot die sieradenlijn leidde is bijzonder.

Catherina

Huiselijk geweld

De Italiaanse Occhio is politicoloog en werkte vijftien jaar als teamleider voor de Europese Commissie bij sociale ontwikkelingsprojecten ter integratie van vrouwen, onder andere in de sloppenwijken van Ankara, Turkije. Daar zette ze samen met locals arbeidsbureaus op met daarin kinderdagverblijven. Zo kwam ze in aanraking met iets waarvan ze nooit beseft had dat het zo wijd verbreid was: huiselijk geweld. Occhio: “Het is overal. Ik vroeg aan de vrouwen: ondervind je dat wel eens, huiselijk geweld? “Nee hoor,” zeiden ze, “dat soort dingen gebeurt niet bij ons.” Maar op een dag stelde ik de vraag anders: Stel, het is vrijdagavond en je man komt thuis. Slaat hij je? “Ja natuurlijk doet hij dat,” zeiden ze allemaal. “Maar dat is normaal, dat is geen huiselijk geweld.” Toen realiseerde ik mij dat 90 procent van de vrouwen vond dat ze het verdienden om geslagen te worden. Dat was ze aangepraat. Slaan was gewoon onderdeel van het leven. Toen hebben we blijf-van-mijn-lijfhuizen gerealiseerd waar vrouwen langere tijd konden blijven.”

catherina

Terug naar het geweld

In Turkije mag je echter slechts drie maanden in zo’n huis verblijven. Daarna moet je weg, meestal terug naar je man, terug naar het geweld. Langzaam ontstond er een plannetje in Occhio’s hoofd. Ze vertelt: “Ik droomde altijd al van design, mode, schoonheid, daar houd ik erg van. En ondertussen deed ik dat sociale werk. Waarom verbond ik die twee dingen niet? In de Medina in Tunis liet ik een groot hart maken dat ik ooit ergens gezien had. Het was 2011, de Arabische lente brak los. En ik droeg dat hart precies rond die tijd. Mensen in de straat vroegen: waar kan ik dat kopen? Tunesië was in een belangrijk fase en ik had dat hart dat iedereen wilde hebben. Dus toen sprong ik in het diepe.”

catherina

Alleen mishandelde vrouwen

Occhio zegde haar goedbetaalde baan bij de EC op, nam een vrouwelijke goudsmid die door de revolutie bij een juwelenhuis ontslagen was als partner en gebood haar alleen mishandelde of zwanger geraakte, verstoten vrouwen in te huren en die op te leiden tot goudsmid. Nu, twee jaar later, liggen de traditioneel vervaardigde SeeMe harten in meer dan 90 exclusieve winkels over de hele wereld, waaronder het beroemde Colette en Selfridges, heeft Occhio deals met Karl Lagerfeld, is SeeMe geverifieerd door de World Fair Organisation en produceert ze met een team van tien vrouwen zo’n 2000 harten per maand.

SeeMe

Gezien worden

Occhio: ““De naam SeeMe gaat over het echt zien van vrouwen. Mode is om naar te kijken, maar ga eens voorbij aan dat uiterlijke. Ga dieper, zie mij echt. Het is niet voor niets een hart. Wij vrouwen doen mascara, lippenstift en strakke broeken aan omdat we aandacht willen trekken, maar wat we echt willen, is gezien worden. Ik zie mijzelf als een brug tussen de mode-industrie, de NGO’s en de lokale mensen. Ze spreken elkaars taal niet. Ik hoop dat ikzelf vergeten zal worden en de brug blijft bestaan. Ik wil verbinden. Ik noem het de economy of kindness. Put people together and see what happens. Mijn oma zei altijd: “Doe iets slechts en onthoud dat altijd, doe iets goeds en vergeet het daarna.“

 


Lees ook:

Gerelateerd

  • IKEA: Keuken van de toekomst

  • Awareness: Onveilig voelen online?

  • In de spotlight: Petra van Vliet van Powershoot Academy

  • Nederlandse bedenkt ZOOFF Socks voor frustrerend laarzenprobleem