Hoera voor eetbare lepels, zo help je mee met minder plastic in de wereld

Eet je ‘plastic’ bestek op! Als antwoord voor het groeiende plastic afvalprobleem en het vele wegwerpbestek, kun je nu eetbare lepels kopen. Lepels die je na het eten gewoon ook kunt opeten, en het is nog lekker ook.

Gierst, rijst en tarwemeel

In India bestaat het al langer; een eetbare lepel waar je zelfs soep mee kunt eten. Onderzoeker Narayana Peesapaty was bezorgd over het milieu en bedacht een eetbare voedzame lepel, die je gewoon kunt op eten. De lepel is gemaakt van gierst, rijst en tarwemeel en komt in diverse smaken: suiker, gember-kaneel, gember-knoflook, komijn, selderij, zwarte peper, mint-gember en wortel-rode biet. “Als je de lepel toch niet wilt opeten, kan je ‘m ook weggooien.” Binnen vijf dagen is de lepel opgelost, ook dan heeft het milieu hier dus geen last van. Momenteel maakt Peesapaty met zijn bedrijf er 1,5 miljoen voor alleen de Indiase markt. Via een Kickstarter campagne wordt momenteel zijn productie vergroot om ook buiten India deze lepels te leveren.

Overdaad aan plastic afval

Er worden jaarlijks 3 miljard plastic tasjes in Nederland gebruikt. 170 miljoen tasjes per persoon per jaar. Door geen gratis tasjes meer te verstrekken hoopt men de plastic afvalberg te verkleinen. Per jaar gooien wij ook zo’n 2,4 miljard bekertjes weg. Waarom iets weggooien als je het ook kunt opeten?
Via een kickstarter campagne is er maar liefst er meer dan 278,000 dollar opgehaald voor de productie van meer dan 4,17 miljoen lepels. Zelf kun je niet meer via de Kickstarter site lepels bestellen, maar binnenkort zijn ze ook beschikbaar via Bakeys.com.

Zelf maken?

Wil je zelf eetbare lepels maken? Dan kun je dat maken met brood, olijfolie en Chinese porseleinen lepels.

Wat heb je nodig?
(Voor 4 lepels)
4 sneetjes witbrood zonder korst
beetje olijfolie
8 Chinese porseleinen lepels (of een andere lepelvorm die in de oven kan)
1 Uitsteker in de vorm van een lepel

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 170 graden Celsius voor. Rol met een deegroller het brood zo dun mogelijk. Steek met een lepelvormige uitsteker uit het brood een lepel uit. Besprenkel de lepels met wat olijfolie.  Leg de broodvorm op een Chinese porseleinen lepel en leg daar een tweede lepel op. Plaats de lepels op een bakplaat. Bak de lepels 4-5 minuten en laat ze daarna afkoelen. Leuk om kleine amusehapjes in te serveren.

Lees ook:

Gerelateerd

  • FashionWeek; ook een beetje in Velp

  • In de spotlight: Maartje Blijleven van We love communities

  • Prinses Amalia begint eerste schooldag

  • Zeker duizend mensen bij Women’s March in Amsterdam