Hoe mijn moederschap mijn bedrijf en mijn financiën heeft getransformeerd

Eén van de eerste dingen die ik deed toen ik in verwachting bleek te zijn van mijn eerste kindje, mijn dochter Nyah, was onderzoeken hoeveel extra kosten dit wondertje met zich mee ging brengen. Begrijp me niet verkeerd, ik was zielsgelukkig dat ik moeder zou worden en dat ik mijn baby in deze wereld mocht verwelkomen. Maar als financieel expert was het niet meer dan natuurlijk dat de vraag over de bijkomende kosten zich aandiende.

Veel mensen zeggen dat het hebben van kinderen een financiële aderlating is, dus ik was behoorlijk bevooroordeeld toen ik op onderzoek uitging. Al liepen de cijfers flink uiteen, het leek geen enkele twijfel dat mijn financiën een flinke deuk zouden oplopen in het komende jaar. Ik prijs me gelukkig dat ik in Nederland woon, waar we gebruik kunnen maken van een aantal financiële tegemoetkomingen – zoals kinderbijslag – maar zelfs met die meegerekend zou mijn financiële leven nooit meer worden wat het was.

Alle artikelen die ik vond, richtten zich op de bijkomende kosten. Wat in geen van die artikelen werd genoemd, is hoe het hebben van kinderen mijn zakelijk leven en mijn financiën konden verbeteren. En ja, er zijn bijkomende kosten, maar ik ontdekte dat er ook verborgen juweeltjes bestaan, die niet alleen je bedrijf, maar ook je financiën omhoog kunnen laten schieten.

Met de geboorte van Nyah in 2012 werd ik van ondernemende vrouw in één klap een ondernemende moeder. In het begin worstelde ik enorm met de balans tussen mijn werkleven en mijn leven als moeder. Al snel realiseerde ik me dat er niet zoiets bestaat als balans. Gaandeweg realiseerde ik me echter nog veel meer dan dat.

Vier lessen waardoor ik een betere moeder werd

Het is een flinke reis met pieken en dalen geweest, vol (terugkerende) lessen. Dit zijn mijn vier belangrijkste:

#1 Werkelijk aanwezig zijn

Leren werkelijk aanwezig te zijn was voor mij de grootste openbaring en een echte transformatie. Wanneer ik werkelijk aanwezig was, kreeg ik meer innerlijke rust en voelde ik de stress van me afglijden. Het was oké dat ik de tijd nam om borstvoeding te geven en om met mijn kleine meisje te spelen, zonder dat ik me schuldig voelde over werk dat nog niet af was. Dit was mijn tijd met haar, en het was goed. Echt zinloos om tegelijkertijd te willen voeden en werken. Werkelijk aanwezig zijn, kon ik alleen leren door dat schuldgevoel los te laten. Maar hoe dan?

#2 Focus

Nu ik niet alleen een ondernemende vrouw was, maar een ondernemende moeder, moest ik de tijd die ik buiten mijn rol als moeder had optimaal benutten. Aangezien Nyah soms urenlang sliep en op andere momenten slechts een paar minuutjes, moest ik uiterst efficiënt worden, met opperste concentratie voor de taak die voor me lag. Ik ontwikkelde hierdoor een bijzonder kritische kijk op wat ik deed en hoe ik dat ging doen. Er was geen tijd voor perfectie: goed was goed genoeg. Nyah werd de motor achter mijn productiviteit. Door te focussen op één specifiek doel, hield ik afleidingen op afstand. Dat hielp me enorm, maar supermama had nog meer te leren.

#3 Uitbesteden & delegeren

Je kunt gewoon niet alles zelf doen. Dat te proberen alleen al is waanzin. Het is goed om geld uit te sparen, maar je moet ook weten hoe je geld voor je kan laten werken. De twee beste hacks voor productiviteit zijn uitbesteden en delegeren. Uitbesteden kun je heel natuurlijk maken door je te bedenken dat je al uitbesteedt en delegeert. Je koopt namelijk pasklare kleding, voorverpakt eten, een volledig afgemonteerde auto, klaar voor gebruik. Door een paar aanvullende zaken uit te besteden en te delegeren til je je inkomen met gemak naar een geheel ander niveau. Op die manier kun je jouw tijd besteden aan essentiële zaken en jouw vaardigheden en deskundigheid beter inzetten. Het uitbesteden en delegeren heeft het voor mij mogelijk gemaakt een team op te bouwen dat mij heeft geholpen om zoveel meer te bereiken dan dat ik alleen had gekund. Na de geboorte van mijn tweede kindje, Nikai, delegeerde ik nog veel meer, en daarmee kwam mijn bedrijf in een ongekende stroomversnelling. De belangrijkste verbetering was dat doordat ik een team voor me had werken, ik meer tijd had om met mijn kinderen door te brengen. Toch moest het allergrootste voordeel nog komen.

#4 De ontdekking van mijn werkelijke purpose

Het allergrootste cadeau dat het moederschap mij heeft gebracht, ontving ik toen ik mezelf de vraag stelde: Waarom had ik een bedrijf? Waar sprong ik ‘s ochtends mijn bed voor uit? Is dat om steeds meer geld te verdienen? Het antwoord was een absolute NEE. Ik heb geen bedrijf alleen om meer geld te verdienen. Ik heb een bedrijf omdat ik andere vrouwen wil helpen en inspireren om op een leuk en gemakkelijke manier zelfverzekerder te worden als het gaat om financiën en geld.

Als moeder werd het me duidelijk dat geld een middel is om een veel hoger doel te bereiken en een nauwkeuriger meetinstrument is voor succes. Door het moederschap werd ik genoodzaakt mezelf af te vragen waarom ik dingen deed. Toen ik eenmaal wist wat mijn werkelijke purpose was, was ik in staat om aan geld de werkelijke waarde toe te kennen: die van bondgenoot. Zo kon ik geld omarmen als het middel voor het bereiken van werkelijk succes. Geld zou nooit je uiteindelijke doel en purpose moeten zijn. Ik moedig je aan om jouw werkelijke purpose te ontdekken en geld te gebruiken om jou te helpen dat te bereiken.

There’s no greater gift than to honour your life’s calling. It’s why you were born. And how you become most truly alive. – Oprah Winfrey

Hoe kan ik als ondernemende moeder meer geld verdienen? Wanneer ik werkelijk aanwezig ben bij het uitvoeren van mijn taken, kan ik veel meer doen in minder tijd. Het delegeren van klusjes waar ik geen tijd voor heb – en ik eerlijk gezegd ook geen zin of ervaring in heb – zorgt ervoor dat ik mijn aandacht kan richten op die aspecten van mijn bedrijf die het meest baat hebben bij mijn kennis en expertise en daardoor zowel mijn bedrijf als mijn inkomen doen groeien.

Ik voorkom tijdverspilling aan zinloze taken doordat ik mijn purpose helder voor ogen heb. Hierdoor verhoog ik mijn inkomen en kan ik veel meer vrouwen bereiken met mijn boodschap. Daar komt nog bij dat ik meer vrijheid heb om de dingen te doen die het liefst doe, met de mensen die voor mij het belangrijkst zijn. Ik weet absoluut zeker dat ik zonder mijn twee kinderen, deze veranderingen niet zou hebben gemaakt, want zij zijn het die mij hebben laten inzien wat de essentie is in mijn leven.

Dit artikel is geschreven door Sandra Boekhoudt van Wealthy Wise Women.

Gerelateerd

  • Inspiratie voor een nieuwe badkamer

  • Chris Brown opent kledingwinkel in Amsterdam

  • Pas op: vitamine D tekort!

  • Wat is de grootste misvatting over rouw? “Rouwenden denken dat ze hun dierbare voor altijd kwijt zijn”