Het leven begint bij zestig

Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Vrouwen blijven tot op steeds hogere leeftijd werken. Hoe zorg je ervoor dat je gezond en gemotiveerd aan de slag blijft?

Zorgbalans is een organisatie met drieduizend werknemers en houdt zich bezig met verpleeghuiszorg, revalidatie en thuiszorg. Tachtig procent van de medewerkers is vrouw en zo’n vijftien procent zestig plus.

De arbodienst HealthyWoman gaat in samenwerking met Zorgbalans de pilot Sweet Sixty ontwikkelen om vrouwen rond het zestigste levensjaar en ouder zo lang mogelijk vitaal en met plezier aan het werk te houden. Die groep zestigplussers zal de komende jaren alleen maar groter worden, dus het is belangrijk voor organisaties dat daar aandacht voor is en onderzoek naar wordt gedaan.

 width=
Caroline Lamp

Caroline Lamp (56) is sinds 1 april werving & selectie-adviseur bij Zorgbalans. Daarvoor was ze secretaresse Raad van bestuur.

Wat zijn de vooroordelen over zestig plussers?

“Die gaan twee kanten op. Ja, dat ze niet meer zo snel zijn. Aan de andere kant hebben deze vrouwen veel meer levenservaring en kunnen beter relativeren, dingen in een breder perspectief zien. Het draagt dus veel bij als je juist zestig plussers aan het werk hebt. Je wint meer dan je verliest.”

Hoe word je op een leuke manier zestig?

“Blijf alsjeblieft lichamelijk in beweging. Blijf je openstellen voor meningen van vooral jonge mensen, want die verbreden je blik. En blijf vooral werken, eventueel minder uren. Vanaf de leeftijd van 55 jaar is vanuit de cao geregeld dat je geen nachtdiensten meer hoeft te draaien. Kijk ook eens of je iets anders kan doen binnen de organisatie. Voor mensen met ambitie hebben wij allerlei mogelijkheden, zoals bij- en omscholing. Doe daar dan wel je mond over open en praat er met mensen over.”

Op welke manier kun je vrouwen van zestig plus ondersteunen in hun werk?

“Rond je zestigste veranderen er dingen. Er kunnen kleinkinderen zijn of komen en je kunt een partner hebben die al met pensioen is. En je hebt misschien minder energie: hoe houd je dan al die ballen in de lucht? We zouden deze vrouwen in een workshop bij elkaar kunnen brengen om elkaar te helpen.”

Hoe ziet u zichzelf als u zestig bent?

“Dan zie ik mijzelf als de grote netwerker voor Zorgbalans. Ik heb in de loop van de jaren veel mensen gestimuleerd om bij Zorgbalans te komen te werken. Ik dacht: ik ga daar maar eens mijn beroep van maken. Ik ga dus als ik zestig ben heel veel naar buiten om mensen te enthousiasmeren om te gaan werken in de zorg, want dat is een prachtig beroep.”

 width=
Tineke Kuipers

Tineke Kuipers (62) is verpleegkundig overgangsconsulente. Ze werkt als zzp’er namens HealthyWoman voor Zorgbalans

Wat zijn de vooroordelen over zestig plussers?

“Als het over werk gaat wordt gedacht dat als je zestig plus bent je helemaal niks meer kunt. Aan de andere kant moet iedereen tegenwoordig werken tot zijn 67ste, 68ste, of straks misschien nog wel langer. Ik vind het dus eigenlijk helemaal nergens op slaan. Ook als je zestig bent ben je nog heel goed in staat om goed werk te verrichten. Als je ouder bent laat je je minder snel gek maken en je kan profiteren van wijsheid en levenservaring die je hebt opgedaan. Op die manier kun je nog heel veel betekenen voor de maatschappij.”

Hoe word je op een leuke manier zestig?

“Het is heel goed om je af te vragen of je werk doet dat je nog steeds leuk vindt. Misschien is het goed om een verdiepende cursus te doen. Je moet goed voor jezelf zorgen, zodat je conditie goed blijft. Als je wat aan sport en beweging doet en op je voeding let, leg je een basis om fit en gezond ouder te worden. Als zestigplusser merk ik echt wel dat je geen veertig meer bent. Je hebt minder energie en daarom maak ik nu meer keuzes: ik laat mijn agenda niet meer helemaal vollopen, zodat ik geen kant meer op kan.”

Op welke manier kun je vrouwen van zestig plus ondersteunen in hun werk?

“Bedenk bij jezelf: waar haal ik energie uit? Dat kunnen ook leuke dingen naast je werk zijn, zoals hobby’s, leuke dingen ondernemen met vrienden en vriendinnen of op reis gaan. Dat hoeft niet altijd heel ver en groot te zijn. Besef waar je je energie vandaan haalt. Als je muziek maken of dansen leuk vindt, probeer daar dan tijd voor vrij te maken. Als je ouder wordt is het ook belangrijk dat je vriendschappen goed onderhoudt, zodat als je met pensioen gaat niet alleen komt te staan.”

Hoe ziet u zichzelf nu u zestig plus bent?

“Toen ik dertig was, was zestig een leeftijd waar ik nog helemaal geen idee van had. Leeftijd is iets waar je langzaam in groeit: je wordt eerst veertig en dan vijftig. Toen ik twee jaar geleden zestig werd kon ik dat bijna niet geloven. Ik vond dat wel even een stapje hoor, maar dan denk je de volgende dag: wat verandert er nou eigenlijk? Ik ben nog gewoon Tineke en ik doe de dingen die ik fijn vind om te doen. Ik ben misschien ietsje strammer, maar ik sta nog midden in het leven! Ik geniet enorm van mijn kleinkinderen. Dat is toch ook een leuke nieuwe fase in het leven?”

 width=
Joyce van Dijk

Joyce van Dijk (45) is directeur en eigenaar van HealthyWoman. Ze is nu bezig met de ontwikkeling van Sweet Sixty.

Wat zijn de vooroordelen over zestig plussers?

“Het bekende vooroordeel is uiteraard dat ze niet zo snel zijn, zeker als het gaat om de veranderingen in de informatietechnologie. De veranderingen op het werk gaan hard en vrouwen van zestig plus zouden dat niet zo goed kunnen volgen. Maar de vooroordelen zijn niet alleen maar negatief. Zestigplussers hebben een berg aan ervaring en weten heel goed wie ze zijn en wat ze kunnen. Op basis van hun intuïtie kunnen ze situaties veel beter inschatten en daardoor beter weloverwogen keuzes maken en beslissingen nemen.”

Hoe word je op een leuke manier zestig?

“Daarvoor geldt hetzelfde als je dertig, vijftig, zeventig of honderd wordt. Het gaat erom dat je mentaal en fysiek goed in je vel zit. Je hebt daar zelf verantwoordelijkheid voor en een aandeel in: je moet goed voor jezelf zorgen en daarmee niet wachten tot het te laat is. Begin daar nu alvast aan! Op een gegeven moment denk je: hoeveel tijd heb ik nog en hoe ga ik daar richting en vorm aan geven? Het gaat ook om gezondheid en financiële vrijheid, zodat je dingen met veel plezier en energie kan blijven doen.”

Op welke manier kun je vrouwen van zestig plus ondersteunen in hun werk?

“Ook hiervoor geldt dat het een feestje is waarvoor je zelf de slingers op moet hangen. Niets gaat vanzelf. Dat is een cliché, maar wel zoals het is. Met Sweet Sixty wil ik mij richten op die groep vrouwen van rond de zestig die nog een jaar of tien moeten werken en daar vorm aan willen geven. Vrouwen die zich af gaan vragen hoe hun leven er nu en na hun pensioen uit gaat zien. Er zijn dan misschien kleinkinderen, dus hoe vind je een balans tussen werk en privé? Vrouwen willen niet alleen maar thuis zitten met hun partner, maar ook een doel of een passie hebben waar ze volop van kunnen genieten. Het gaat om gelukkig en gezond oud worden.”

Hoe ziet u zichzelf als u zestig bent?

“Dat is nog een hele weg te gaan, maar ik hoop dat ik dan net zo in het leven sta als nu en met net zoveel energie en enthousiasme. Ik hoop dat ik mijn leven dan nog steeds kan inrichten zoals ik wil en vooral de dingen blijf doen waar ik gelukkig van word. Ik wil niet blijven hangen en plakken in vastgeroeste structuren en patronen die toch niet helemaal werken. Belangrijk is vooral dat je jezelf elke keer weer blijft verrassen. Daar blijf je mentaal en fysiek jong bij.”

Dit artikel is geschreven door Jos Verdonk van HealthyWoman.

Gerelateerd

  • Koningin Máxima gespot in ZARA-jasje dat nog in de schappen ligt

  • Korte docu TRIO (2015) deelt inspirerende missie van 88-jarige biologe Jane Goodall

  • EU-landen willen glazen plafond breken: ‘Hoger quotum voor topvrouwen’

  • animatiefilm

    In de spotlight: animatiefilmmaker Raimke van den Beemt-Groothuizen