Te weinig brood vormt gevaar voor het IQ van een baby

Vroeger zwoeren veel mensen bij een brooddieet, maar tegenwoordig zijn granen totaal uit de gratie omdat je van koolhydraten zou aankomen. Maar geen brood eten is volgens hoogleraar Robin Peeters een gevaarlijke keuze.

Robin Peeters is hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Erasmus MC met als aandachtsgebied schildklierziekten. Volgens hem is brood de belangrijkste bron voor jodium: ‘’Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze genoeg jodium binnen krijgen. Een tekort kan zorgen voor problemen bij de ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kind. Er is een verhoogde kans op een lager IQ bij de baby. Je kunt je wat dat betreft het beste houden aan de schijf van vijf.’’ Ook voor mannen en vrouwen die niet zwanger zijn, is jodium erg belangrijk. Peeters: ‘’Als je een langere tijd onvoldoende jodium binnen krijgt, loop je een grote kans op een vergrote schildklier. Dit kan een vervelend drukkend gevoel geven in de hals, waarvoor je geopereerd moet worden.’’

Maar wat moet je doen als je een allergie hebt of écht geen brood lust? ‘’Dan”, zo zegt Peeters, “moet je zorgen dat je op een andere manier genoeg jodium binnen krijgt. Bijvoorbeeld door 150 gram witvis of 300 gram vette vis te eten. Vanwege een toegenomen behoefte aan jodium tijdens de zwangerschap, raad ik vrouwen die zwanger willen worden en geen brood eten zelfs aan om een tabletje te slikken met extra jodium,’’ aldus Peeters. Andere goede opties om jodium binnen te krijgen zijn volgens onze eigen kookgoeroe Hui-Hui Phan keukenzout met jodium en zeewier.


Lees ook:

Gerelateerd

  • Fair Fashion Festival in Utrecht

  • Be safe, Be smart, Be kind

  • Dit zijn de populairste vakantiebestemmingen in Europa

  • Meer experts over de toekomst