Gamze Gül werd wél als Hanneke aangenomen bij Pathe in Arhem

Gamze Gül solliciteerde bij de Pathé-bioscoop in Arnhem naar de functie service employee en werd afgewezen. Niets vreemds zou je zeggen. Toen ze echter een paar dagen later nogmaals haar brief en curriculum vitae opstuurde, omdat de functie nog steeds openstond, kreeg ze wel de baan. Opmerkelijk, gezien het feit dat ze alleen haar naam had veranderd.

Gamze Gül voelt zich gediscrimineerd door Pathé. Ze uitte afgelopen weekend haar frustratie op Facebook. “Omdat het mij leuk leek om daar te werken heb ik gesolliciteerd. Helaas hadden ze geen interesse in mij, omdat ze mensen hadden gevonden die ‘beter zouden passen bij het functieprofiel als service employee’. Natuurlijk, erg jammer, maar ja, let’s move on, toch?”, begint ze haar relaas op het sociale media-platform.

Ze vervolgt: “Een paar dagen later zag ik naast mijn Facebookfeed een gesponsorde advertentie van Pathé Arnhem staan; dezelfde vacature stond nog steeds open. Hmm, Ik dacht dat ze mensen hadden gevonden die beter bij de functieomschrijving pasten?”

Gamze Gül veranderde ze in Hanneke

Ze besloot precies dezelfde brief en curriculum vitae nog een keer op te sturen, met één klein verschil: ze veranderde haar naam in Hanneke. Tot haar grote verbazing kreeg ze nu wel de baan. Gamze Gül: “Ik heb alleen mijn adresgegevens en naam veranderd, alles wat ertoe leidt dat ik een ander etnisch profiel heb.”

“Racisme speelt een grote rol in onze samenleving en alle mensen met een andere etnische achtergrond, zoals ik, moeten hier telkens onder lijden. Ik heb al een melding geplaatst bij het discriminatie meldpunt.”

‘We hebben een fout gemaakt’

Joost Grootings van Pathé in Arnhem laat in een reactie op Facebook weten het incident te betreuren, maar benadrukt dat er geen sprake is van discriminatie: “We hebben uitgezocht wat er is gebeurd en kunnen aangeven dat de sollicitante op basis van haar beide curriculum vitae’s goed voldoet aan het betreffende functieprofiel. We hebben een fout gemaakt tijdens de sollicitatieprocedure.”

“We betreuren zeer dat onterecht de link wordt gelegd naar etnisch profileren, omdat Pathé juist een beleid voert dat personeelsbestand een afspiegeling vormt van de samenleving. We hebben Gamze Gül laten weten dat we graag een persoonlijk vervolggesprek willen voeren.” Pathé geeft ook aan te hebben geleerd van dit voorval en naar aanleiding hiervan het huidige sollicitatieproces verder te gaan optimaliseren.

gamze-gul-cv

Gerelateerd

  • Inspiring Fifty zorgt voor meer vrouwelijke rolmodellen in techwereld

  • Prinsesjes schitteren op nieuwe foto’s

  • 7 feministische Halloween kostuums

  • Barbara Lammerts van Bueren

    20 jaar solomoederschap: een terugblik