Stichting Achterblijvers zet zich in voor mensen in een gedetineerde relatie

De onlangs opgerichte Stichting Achterblijvers is in het leven geroepen om achterblijvers te informeren, ondersteunen en waar nodig door te verwijzen. De initiatiefnemers zijn zelf lange tijd achterblijver (geweest) en weten als geen ander waar achterblijvers van een gedetineerde relatie tegenaan lopen.

Samen sterk is de slogan van Stichting Achterblijvers, en dat is dan ook hun insteek. Ze streven ernaar iedere achterblijver de persoonlijke begeleiding te bieden die ze nodig hebben. Persoonlijk contact met achterblijvers, het luisteren naar hun hulpvraag en daar actie op ondernemen staat hierbij centraal. Dorothe, Maud, Melody, Mano en Marvil zijn de oprichters, allemaal met een brede ervaring en verschillende culturele en religieuze achtergronden. Hun uiteenlopende ervaringen en achtergronden maakt ze een ijzersterk team.

Ze streven ernaar om een stem te zijn voor achterblijvers op plekken van invloed, verandering teweeg te brengen in samenwerking met gezaghebbenden en maatschappelijke acceptatie te creëren voor deze doelgroep. Achterblijvers zijn van onmiskenbaar belang als het aankomt op het terugdringen van recidive en dit is uiteindelijk ook in maatschappelijk belang. De belangrijke positie van achterblijvers wordt vooralsnog niet erkend of gezien. Ze dragen veelal een grote last met zich mee en stuiten te vaak op gesloten deuren. Daarbij kan contact tussen slachtoffer en achterblijver, indien gewenst door beide partijen, ook het slachtoffer veel rust brengen.

Vooroordelen vanuit de maatschappij

De wetenschap dat een dader een stabiel netwerk heeft van ‘normale mensen’ om op terug te vallen vermindert de angst van het slachtoffer dat de dader in herhaling valt. Jonge achterblijvers met een relatie in detentie krijgen vaak te maken met vooroordelen vanuit de maatschappij en de detentie van een geliefde overschaduwd hun leven. Stichting Achterblijvers wil deze jongvolwassenen een kans geven hun eigen talenten te ontdekken en zichzelf te ontplooien. Per leeftijdscategorie wil Stichting Achterblijvers zich inzetten om evenementen te organiseren waarbij er even afleiding, plezier en ontspanning met lotgenoten kan worden gecreëerd. Achterblijvers cijferen zichzelf vaak weg en er is geen (financiële) ruimte voor broodnodige ontspanning. Ook hierin wil Stichting Achterblijvers uitkomst bieden.

De stichting is altijd op zoek naar organisaties om de samenwerking mee aan te gaan of waar zij achterblijvers met een specifieke hulpvraag eventueel naar door kunnen verwijzen. Ook zijn vrijwilligers die willen helpen bij de contacten met en begeleiding van achterblijvers of hulp willen bieden bij de evenementen zeer welkom. Zowel geïnteresseerde organisaties als vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het e-mail adres: samenwerking@stichting-achterblijvers.nl. Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat de stichting nog meer doet of wat ze voor jou als achterblijver kan betekenen, kan je vrijblijvend contact opnemen via; info@stichting-achterblijvers.nl

 width=

Gerelateerd

  • Zenuwen bij het spreken? Gebruik deze tips!

  • Nederlandse ziekenhuizen stoppen met aanbieden NIPT

  • “We mogen met elkaar gaan zoeken naar een vorm waarin mensen meer eigenaarschap ervaren”

  • Nederlanders om in de gaten te houden: Kiki Calis (29) co-CEO van The Freelance Qommunity