Een dorp in Kenia zonder mannen

Umoja is 25 jaar geleden (1990) ontdekt door 15 Keniaanse vrouwen. Zij waren slachtoffers van verkrachting van Britse soldaten. Rebecca Lolosoli runt het dorp.

In het dorp wonen vrouwen van alle leeftijden. Ze zijn bijna allemaal slachtoffer van huiselijk geweld of verkrachting. In veel gevallen zijn de vrouwen gevlucht van een gedwongen kindhuwelijk. Momenteel wonen er 47 vrouwen en meer dan 200 kinderen in Umoja. De inwoonsters maken sieraden en verkopen deze aan toeristen. Zo blijven zij onafhankelijk.

Leven in het dorp
Julie Bindel, verslaggeefster van The Guardian, bezocht het dorp en de vrouwen vertelden haar hoe het is om te leven in Umoja.

Judia, een 19-jarige vrouw die op haar 13e naar het dorp kwam: “Elke dag word ik wakker met een glimlach omdat ik omringt ben door hulp en begeleiding.”

“Buiten het dorp worden vrouwen gedomineerd door mannen. Ze krijgen geen kans op verandering. In Umoja hebben vrouwen vrijheid,” vertelt Seita Lengima, een oudere vrouw in het dorp.

Lutokoi is de enige man die in de buurt van het dorp komt. Hij verzorgt de dieren, iets wat voor Keniaanse vrouwen ongewoon is om te doen.

Gerelateerd

  • Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

  • Luister muziek met deze slimme zonnebril

  • In de spotlight: ondernemer in de erotische industrie Danny Linden

  • Verdwijnt de kievit uit Nederland?