Docu De Zeven Zonden: ‘schijt hebben’

Olga Verheijden, regisseur van de documentaire De Zeven Zonden die donderdag in première gaat, vertelt over haar fascinatie voor mensen die ‘schijt hebben aan regels’. “Waarom vallen we er over dat Anouk zes kinderen van vier verschillende mannen heeft?”

Iedereen heeft wel iets van de zeven zonden in zich: ijdelheid, lust, hebzucht, jaloezie, luiheid, woede en onmatigheid. “Maar op allemaal rust nog een groot taboe,” vertelt Olga. Met haar nieuwe documentaire probeert ze dit te doorbreken. “Het was een uitdaging om deelnemers te zoeken die over hun zonden en de acceptatie daarvan wilden vertellen. Ik vond het moeilijk om een onbekende te bellen en te zeggen: ‘Hoi, ik ben Olga. Je kent me niet, maar ik heb via via gehoord dat je lui bent’.”

“Mijn idee voor de documentaire komt voort uit mijn fascinatie voor mensen die schijt hebben aan de regels. Neem bijvoorbeeld zangeres Anouk. Zij heeft zes kids, van vier verschillende mannen. Ze krijgt veel negatieve reacties daarover, maar waarom eigenlijk? Hetzelfde geldt voor Carice van Houten, toen zij iets aan haar gebit liet doen; mensen veroordelen elkaar te snel. We hebben standaard regels om niet een ander tegen het been te stoten. Dit kan ons belemmeren in het ‘vrij zijn’.”

Voor haar documentaire heeft Olga zeven deelnemers gevonden die zich wel vrij voelen en hun zonden accepteren. We zien bijvoorbeeld een vrouw die elke dag uren voor de spiegel staat vanwege haar ijdelheid, we zien hoe een jongen de hele dag lekker op bed kan liggen omdat luiheid zijn ultieme zonde is en we zien hoe een vrouw zich helemaal op de porno-industrie stort vanwege haar obsessie met lust. “Deze zeven kleurrijke mensen hebben hun zonde omarmd. Ze zijn zelfs zo tevreden met zichzelf dat ze mij volledige vrijheid hebben gegeven tijdens het maken van de documentaire. Alle zeven zien zichzelf voor het eerst terug bij de première.”

De Zeven Zonden gaat donderdag 21 januari in het Kriterion in Amsterdam in première.

 

Gerelateerd

  • Op zoek naar geluk en liefde: stilte retraite

  • Leven begint bij 45: misselijkheid en hormoonbommen

  • Zo denken kinderen over een beach body

  • Opvallend kleurrijk en panterprintjes: zo voorspellen mode-ontwerpers trends