Dit is waarom je ooit naar de hak van Italië wilt, ontdek Puglia

Wie op vakantie gaat naar Italië, slaat nog veel te vaak de hak van de laars over. Terwijl je hier misschien wel een van de mooiste regio’s van Italië vindt: Puglia. Rijdend door deze streek word je verrast door prachtige witte stadjes, heerlijk eten, gigantische olijfboomgaarden en word je verliefd op trulli-hoofdstad Alberobello. Benieuwd waarom ook jij een vakantie naar Puglia moet overwegen? We geven je heel graag 5 redenen!

1. Trulli

Puglia is zo bijzonder en uniek ten opzichte van andere Italiaanse streken, omdat je hier veel trulli vindt (enkelvoud: trullo). Dit zijn wit gekalkte cirkelvormige huisjes met een schattig puntdakje erop. Vaak zijn de kegelvormige daken grijs en daarop is soms een bijzonder symbool geschilderd. Denk aan een grote zon, een maan, een hart met een pijl erdoor of een mysterieus teken. De witte huisjes zien er onwijs sprookjesachtig uit en zijn typisch voor de regio Puglia.

2. Prachtige kustplaatsjes zoals Poligne a Mare

Als je dacht dat alleen het landschap dat gedomineerd wordt door olijfbomen en witte trulli prachtig is om te zien, dan heb je het mis. Ook kustplaatsjes zoals Poligno a Mare, dat dichtbij de wat grotere plaats Monopoli ligt, lijkt het decor van een romantische film te zijn. Slenter over de pleintjes, verdwaal in de steegjes, geniet van het strand en dineer in het restaurant Grotta Palazzese dat in een grot van een stijle klif is gevestigd.

3. Goddelijk eten

Als je naar Italië op vakantie gaat, kun je overheerlijk eten verwachten en dat is uiteraard ook niet anders in de regio Puglia. Deel met je reisgezelschap verschillende pizza’s en bestel een keer orecchiette, dé pasta uit de regio Puglia en het symbool van de stad Bari. Proef schalen vol zachte Buratta en laat je smaakpapillen overuren draaien als je een Melanzane alla parmigiana proeft. In Lecce moet je een Pasticciotto proberen, een soort taartje met custard vulling, en in elk stadje is een Italiaans schepijsje uiteraard ook een must.

4. Lecce

Aan mooie, grote steden is in Puglia ook geen gebrek. Grote kans dat je aankomt in Bari of Brindisi, maar een nog mooiere stad is toch wel Lecce. Hier vind je imponerende kerken, kun je met gemak uren verdwalen in de fotogenieke straten, vind je genoeg leuke restaurantjes en reusachtige pleinen waar je je ogen uitkijkt.

5. Trulli-hoofdstad Alberobello

Buiten het centrum van plaatsjes als Ostuni en Locorotondo kom je veel trulli tegen, maar de enige echte trulli-hoofdstad is toch wel Alberobello. Hier vind je meer dan 1000 trulli bijeen en sinds 1996 staat deze bijzondere stad ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze plek kan in het hoogseizoen misschien wat druk aanvoelen, maar ben je er in mei of september, dan heb je de straatjes vol trulli bijna voor jezelf alleen. Dit is een must voor iedereen die ooit naar Puglia gaat en neem zeker je camera mee, want op deze plek wil je foto’s blijven maken.

Dit artikel is geschreven door We Are Travellers.

Gerelateerd

  • Anticonceptie: doe jij aan double Dutch?

  • “Wij zijn getuige van een generatie die zich niet op een gezonde manier kan ontwikkelen”

  • In de spotlight: oefen- en slaaptherapeut en mindfulness trainer Eveline Bongaerts

  • De evolutie van de invloedrijkste blogger ter wereld