De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van de vrouw. Dat doet zij aan de hand van verhalen over emancipatie en historische en hedendaagse vrouwen, zoals Jeltje de Bosch Kemper, Margaret Thatcher en Vivienne Westwood. De verhalen zijn verbonden aan speciaal geselecteerde tassen uit de collectie van het museum.

De tas is een alledaags en functioneel voorwerp, maar heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen veranderingen in de mode, kunst en design hebben het uiterlijk en de vorm van de tas beïnvloed, ook sociaal-culturele ontwikkelingen zoals de emancipatie van de vrouw hebben een rol gespeeld. Een geschiedenis van 500 jaar die, lopend door het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje, zichtbaar wordt.

Handwerken als bron van inkomsten

Een van die tassen is de handwerktas, die vrouwen vaak zelf maakten. Hierin vervoerden ze hun naaiwerk en -gerei. Borduurwerk en naaldwerk waren belangrijke manieren waarmee vrouwen hun eigen geld konden verdienen. Deze handwerktas dateert uit het begin van de 19de eeuw en vertegenwoordigde de handvaardigheden die vrouwen, ongeacht hun klasse, beheersten. Handwerken was niet alleen een hobby, het was voor veel vrouwen ook een belangrijke bron van inkomsten. Een voorvechtster van het recht van vrouwen op betaald werk was Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916). De kost verdienen met het huishouden is eerbaar, vond De Bosch Kemper.

Jeltje de Bosch Kemper

Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) kwam in 1852 met haar familie in het pand wonen waarin nu het Tassenmuseum gevestigd is. Jeltje was een intelligente en maatschappelijk betrokken vrouw, die niet mocht studeren of werken; een meisje van haar stand werkte niet nadat zij school had verlaten. Ze nam plaats in vele besturen ter bevordering van de economische en juridische positie van vrouwen. Samen met geestverwanten richtte ze in 1891 de Amsterdamsche Huishoudschool op, waar meisjes opgeleid werden tot huishoudsters, dienstbodes en onderwijzeressen in het huishoudonderwijs.

Stijlkamerconcert It’s a Woman’s World!

Meer weten over de tas en emancipatie? Het Tassenmuseum organiseert in het kader van HeForShe Arts Week Amsterdam samen met de muzikale mannen van Olga Vocal Ensemble in maart vier á capella concerten met een feministisch tintje. Aansluitend is er een speciale rondleiding over de voortschrijdende emancipatie van de vrouw in relatie tot haar tas. De concerten (duur: 30 minuten) vinden plaats op zondagmiddag 10 maart 2019 en donderdagavond 14 maart 2019. Tickets zijn € 13,- Voor de rondleidingen zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Voor meer informatie en tickets klik hier.

Gerelateerd

  • Ontwerper gezocht: maak een jurk voor in de film

  • Kiona Malinka van koffiezetter naar theezetter van sterrenchefs

  • Alles wat je moet weten over zonnebrand

  • SoPr

    Trends 2015