De andere, vrouwelijke Mozart

Zaterdag eindigt de speelperiode van een bijzonder theaterstuk op Broadway dat toegewijd is aan Maria Anna Mozart. Juist. De zus van. Wolfgang Amadeus Mozart was namelijk niet de enige in de familie met een uitzonderlijk talent.

Van de zeven kinderen die vader en moeder Mozart kregen, bleven er twee in leven. Wolfgang en Maria Anna, wiens roepnaam Nannerl was. Beiden waren zeer getalenteerd. Op jonge leeftijd traden ze samen op, op hetzelfde podium. Vader Leopold presenteerde hen aan de wereld als ‘wonderkinderen’. Toch werd er maar één van de twee echt beroemd..

Niks voor vrouwen
Leopold kwam later namelijk terug op de beslissing om Nannerl in het openbaar te laten spelen. Hij was van mening dat een muzikale carrière niet gepast was voor een vrouw. Overigens vond hij de viool ook geen muziekinstrument voor vrouwen. Ze mocht thuis wel de klavecimbel en fortepiano bespelen. Daarnaast gaf ze muziekles aan kinderen.

Er zijn vele brieven en kranten gevonden waarin het muzikale talent van Nannerl besproken wordt. De meeste reacties zijn erg lovend. Sylvia Milo heeft deze documenten verzameld, bestudeerd en omgetoverd tot een prachtig Broadway theaterstuk ‘The Other Mozart’. Ook gevonden composities komen terug in het stuk, waardoor het talent van Nannerl uiteindelijk toch nog met de buitenwereld gedeeld kan worden.

Gerelateerd

  • DJ Angelique Houtveen: “Met of zonder endometriose ben ik waardevol voor mezelf en anderen”

  • H&M gaat samenwerken met Louvre

  • fysiotherapie

    In de spotlight: Nathalie Schaafsma van Kliniek voor Fysiotherapie en Diagnostiek

  • Column Liesbeth Moolhuysen: Blijf communiceren en blijf in beweging