kind eten

Broodje van de dag: pindakaas!

Kinderen zijn er dol op, een broodje pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? Toen ik voornamelijk als kookdocent moeilijke eters begeleidde bij het proeven en ontdekken van nieuwe smaken, kwam het welbekende broodje vaak voorbij. Kinderen weten precies hoe ze ouders/opvoeders zo ver krijgen om deze in plaats van de avondmaal te bemachtigen. Maar die tijd is, als je dit artikel hebt gelezen, voorbij!

Hoe komt het dat we zo angstig zijn dat ons kind niet genoeg binnenkrijgt en we na geploeter in de keuken toch bezwijken voor het welkbekende Hollandse broodje pindakaas? Vanaf de geboorte zijn ouders en hun omgeving druk bezig met wat hun baby’s eten, drinken en ontlaten. Krijgt hij/zij wel genoeg binnen? Doen we het wel goed? Wanneer gaan we over naar groenten of fruit? Het is een heel karwei en de markt speelt hier slim op in met talloze kookboeken, filmpjes, tips over hoe je het best voor je kleine oogappel kunt zorgen. We willen het allemaal zo graag goed doen.

Dan wordt je kleintje ouder en zal het vaker aangeven dat de maaltijd niet naar wens is. Waarom? Omdat er zo veel ‘lekkers’ is wat hij / zij al wel heeft geproefd. Omdat je kind graag wil weten waar het aan toe is, zal hij / zij hier duidelijk op aansturen. Gaat het niet zoals het kind het wil, kan je een protest verwachten. Logisch, dit gedrag vertonen we immers allemaal als ons iets niet zint.

Alleen vergeten we dat het als opvoeder onze taak is om kinderen mee te nemen in de wondere wereld van het ‘ontdekken’. Zo kopen we ook nieuwe boeken, ondernemen we steeds andere uitjes en kijken we graag verschillende programma’s. Met eten is het niet anders. Kinderen staan volledig open voor het ontdekken van nieuwe smaken. Maar wel als je dit avontuur samen aangaat. Verras kinderen er niet mee en laat ze vooral meehelpen.

Zo ontdek je als gezin meer smaken en texturen:

  1. duik samen een kookboek in en besluit wat je vanavond gaat eten
  2. ga samen boodschappen doen, en laat je kind alles uit de schappen halen
  3. maak de eettafel gezellig, met servetjes, menukaartjes en/of kaarsen
  4. bereid samen de maaltijd, afhankelijk van de leeftijd kunnen ze meer doen
  5. schep kleine porties op, houd het bord aantrekkelijk en overzichtelijk
  6. ga samen aan tafel en praat met elkaar, geef zo min mogelijk aandacht aan wie wat niet wil eten, maar snijd andere (dagelijkse) onderwerpen aan
  7. kook niet iets anders voor je kinderen, eet vooral hetzelfde (extra pit kan je altijd later toevoegen)
  8. laat als ouder zien dat je ook alles proeft en ontdekt, soms iets lekkerder vindt dan anders maar wel eet. Jij bent immers hun voorbeeld.

 

Dit artikel is geschreven door onze gasthoofdredacteur Sofie Frankenhuis.

Gerelateerd

  • Titia Roover

  • In de spotlight: Anne (18) van AlopecianGirlboss

  • Doutzen Kroes krijgt een rol in Hollywood film Wonder Woman

  • De erfenis van V&D: hoe staat het ervoor?