Bloed aan je designer mascara
Mooie collecties en pakkende slogans: grote namen als Chanel doen zich goed voor, maar testen nog steeds op dieren. Bij sommige vrouwen gaat de voorkeur uit naar dierproefvrije make-up, maar welke merken testen hun make-up niet op dieren?
Al tientallen jaren wordt er op dieren getest. Ze zijn goedkoop om aan te schaffen en makkelijk om mee te werken. In China is het zelfs verplicht om op dieren te testen en alle make-up die verkocht wordt moet op dieren getest zijn. Meestal werken ze met knaagdieren, vogels, vissen, paarden, runderen en geiten. Ze testen de make-up bijvoorbeeld op de huid en de ogen van de dieren om te kijken hoe het reageert. Kan er een allergische reactie ontstaan? Brandt het op de huid? En wat voor reactie geeft het als het in de ogen komt?
Niet echt dierproefvrij
Er achter komen welke cosmeticamerken op dieren testen is lastig. Vaak schrijven bedrijven op de verpakkingen dat hun producten dierproefvrij zijn, terwijl ze dat niet zijn. Dit verkoopt namelijk beter. Ze komen hier mee weg door de ingrediënten die getest zijn niet op de verpakking te zetten, of ze huren een partij in die de testen uitvoert. Gelukkig zijn er een hoop website zoals PETA, Naoki en Proefdiervrij waar je kunt vinden welke cosmeticamerken echt dierproefvrij zijn.
Merken die dierproefvrij zijn:
- & Other Stories
- Catrice
- De Tuinen
- Douglas huismerk
- Essence
- Etos huismerk
- Gosh
- Hema
- H&M
- KIKO
- MUA
Merken die wél op dieren testen:
- Benefit
- Biotherm
- Bobbi Brown
- Chanel
- Dove
- Kiehl’s
- Lancôme
- L’Oreal
- Laura Mercier
- MAC Cosmetics
- Max Factor
- Vaseline