Basiszorgverzekering vergoedt voortaan testen die noodzaak chemo bij borstkanker vaststellen

Goed nieuws voor vrouwen ouder dan vijftig. Voortaan gaat de basiszorgverzekering testen vergoeden die kunnen beoordelen of vrouwen ouder dan vijftig jaar chemotherapie nodig hebben tegen beginnende borstkanker. Volgens het Zorginstituut Nederland kunnen de testen op basis van het aantal genen van de tumor effectief voorspellen hoe groot de kans is dat de kanker weer terugkomt. Nederlandse vrouwen krijgen normaal gesproken gelijk bestraling, een operatie of chemo bij beginnende borstkanker, maar daar kan nu verandering in komen. En dat voorkomt niet alleen ‘overbehandeling’, maar dat kan ook onnodige zorgkosten verminderen.

Afzien van aanvullende chemotherapie

Het gaat om de testen ‘MammaPrint’ en ‘Oncotype DX’. Zorginstituut Nederland legt uit dat dit er jaarlijks voor zou kunnen zorgen dat bijna vijfhonderd vrouwen afzien van aanvullende chemotherapie. En dat draagt volgens bestuursvoorzitter van het Zorginstituut Sjaak Wijma bij aan het voorkomen van ‘overbehandeling’, oftewel behandeling die niet nodig had hoeven zijn. “Geen nare bijwerkingen meer en dus meer kwaliteit van leven”. Deze vrouwen kunnen sneller herstellen en hun levens weer oppakken. Het is een echte win-winsituatie. Naast meer kwaliteit van leven, kan schaars zorgpersoneel beter worden ingezet. ”

Vroeg stadium

De test is bedoeld voor vrouwen vanaf vijftig jaar met borstkanker in een vroeg stadium en specifieke kenmerken. Een van de eisen is dat vrouwen maximaal drie uitzaaiingen mogen hebben in de okselklieren om in aanmerking te komen. De vrouwen die wel al betaald hadden voor de test, krijgen de vergoeding alsnog met terugwerkende kracht. Dat geldt voor de eerste per 28 juni 2022 en de laatste per 15 september 2022. 

Impact op de kosten

Hoewel de testen maximaal 5000 euro per stuk kosten, kan de impact op de kosten nog groter zijn. Chemotherapie komt namelijk uit op ongeveer 15.000 per patiënt. Wanneer chemo dus niet nodig is kan dat flink wat schelen. Vijf jaar geleden besloot het instituut juist om de Mammaprint niet te vergoeden. “Inmiddels is er genoeg onderzoek gedaan naar de lange termijn en is ook van de MammaPrint voldoende bewijs dat vrouwen veilig kunnen afzien van aanvullende chemotherapie.”

Gerelateerd

  • Carina van Leeuwen forensisch rechercheur

    In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen

  • Hermien Miltenburg

  • In de spotlight: Maaike de Reuver

  • not jet: de jas is de nieuwe jurk