Autisme bij meisjes heel anders dan bij jongens

Gediagnosticeerde autistische kinderen zijn vier op de vijf keer een jongen. Onderzoekers van Stanford University ontdekten dat autisme zich anders uit bij meisjes dan bij jongens. Zij zijn bang dat autisme hierdoor bij meisjes vaak niet wordt ontdekt.

Zowel autistische jongens als meisjes functioneren hetzelfde op het gebied van sociaal gedrag en communicatie vaardigheden. Ze hebben moeite met contact maken met andere kinderen, vinden groepsactiviteiten zwaar en maken moeilijk oogcontact.

Maar er zijn ook grote verschillen. Zo ontdekten de onderzoekers dat meisjes veel minder sterk repetitief gedrag vertonen; bijvoorbeeld het flapperen met de handen. Daarnaast zijn meisjes veel minder eenzijdig geïnteresseerd. Ze hebben een veel kleinere neiging om zich op één activiteit te concentreren. Volgens de onderzoekers is de hersenstructuur tussen beiden geslachten erg verschillend.

De onderzoekers zijn bang dat autisme bij meisjes minder vaak wordt ontdekt, vanwege de verschillen met de typerende kenmerken voor autisme.

Gerelateerd

  • Zo herken je een nep-webshop

  • In de spotlight: actrice en cabaretière Funda Müjde

  • In the spotlight: Corona-onderzoeker Lotte gooide het roer om en werd sieradenontwerper

  • Hoe zien baby’s de wereld?