Annerieke Claassen zet zich in voor Thaise straathondenproblematiek

Op 20 oktober ontving oprichter John Dalley van het Thaise Ministerie van Volksgezondheid een onderscheiding voor de grote bijdrage van Soi Dog Foundation aan het uitbannen van hondsdolheid (rabiës) in Thailand. Een belangrijke stap in het oplossen van de straathondenproblematiek.

Sinds 2003 hebben inmiddels 357.430 honden een sterilisatie en rabiës vaccinatie gekregen. Daarnaast zijn er 16.121 honden gered van de Dog Meat Trade, oftewel: ze zijn niet verwerkt als voedsel. In 2019 zijn al 7.899 zieke straatdieren verzorgd en zijn 820 honden geadopteerd. Mooi werk van deze organisatie die zich inzet om de straathondenproblematiek in Thailand aan te pakken.

Impact op kwaliteit van hondenlevens

Sterilisatie van één teefje voorkomt dat in zes jaar tijd 67.000 pups worden geboren. De vele sterilisaties die Soi Dog verricht hebben dus grote impact. Het Thaise eiland Phuket is bijna straathonden vrij, terwijl zestien jaar geleden daar ruim 80.000 honden rondliepen. Op dit moment werkt Soi Dog in Bangkok aan een groot sterilisatieproject van 640.000 straatdieren.

Een andere taak van Soi Dog is de strijd tegen de Dog Meat Trade in Zuidoost Azië. Dankzij steun van mensen over de hele wereld is deze gruwelijke handel bijna volledig uitgebannen in Thailand. Soi Dog voert campagne in Zuid-Korea, China, Cambodja en Vietnam, het land dat in 2020 de Grand Prix organiseert en momenteel op grote schaal honden martelt, afmaakt en verkoopt in restaurants.

“Ik heb een droom”

Annerieke Claassen: ‘Mijn missie is be the change, maak het verschil. Ik volg mijn droom. Een droom realiseren gaat over keuzes maken. Ik heb in 2019 zeven maanden onbetaald verlof genomen en ben met mijn man naar Thailand, Laos en Vietnam gegaan om vrijwilligerswerk te doen met straathonden en te reizen. Bij Soi Dog heb ik vier weken gewerkt met honden en er zijn filmopnames en actiefoto’s gemaakt voor Soi Dog Education Office. Ik was zeer onder de indruk. Soi Dog Foundation biedt een duurzame, holistische oplossing voor het groeiend aantal straatdieren op Phuket, waardoor deze momenteel onder controle is. Hun holistische oplossing bestaat uit straatdieren redden, steriliseren, vaccineren, medische behandeling geven, terugplaatsen of opvangen en ter adoptie aanbieden. Om hier buiten Thailand aandacht voor te vragen en fondsen te werven voor hun goede werk, heb ik in 2018 Soi Dog Education Office opgericht om met scholieren en studenten een actieve bijdrage te leveren aan de beëindiging van straatdierenleed in Zuidoost Azië”.

Gewoon doen

“Bij terugkomst na de reis ben ik vier maanden fulltime bezig geweest met professionaliseren van het educatiebureau. Dit betekende contact leggen en afspraken maken met primair, middelbaar en hoger beroeps onderwijs, een LinkedIn account aanmaken en inzetten om professioneel te netwerken en tenslotte investeren in congressen over Sustainable Development Goals en onderwijs.”

Ik deel mijn droom

“Momenteel ben ik professioneel gesprekspartner voor het onderwijs. Ik werk met bevlogen nationale en internationale studenten en scholieren. Zij zijn Soi Dog ambassadeurs door video’s en flyers te ontwerpen, fundraisings te organiseren en presentaties te houden.”

In de ban van de hond

“Naast mijn 32-urige werkweek ga ik onvermoeid en vol aan de slag voor Soi Dog Education Office. Dierbare mensen uit mijn directe omgeving vinden het mooi om te zien dat ik eindelijk mijn passie en purpose volg, ook als zij niets met honden hebben. Dierenliefhebbers vragen volop naar het realiseren van mijn droom en denken creatief mee in oplossingen voor hobbels waar ik regelmatig tegenaan loop.”

Soms aai over mijn bol, soms schop onder mijn hol

‘De balans van een baan, Soi Dog Education Office en privé is soms ver te zoeken, maar dan krijg ik te horen: “Je bent goed bezig, maar nu even wat anders dan honden”. En zo is het!”

Meer weten?
Kijk op: www.soidog.org of mail annerieke@soidog.org

Gerelateerd

  • Brandbare rivier in Australië

  • Tips voor bikini’s en badpakken voor ieder figuur

  • Slimme fietsbel moet ongelukken voorkomen

  • Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor