Sociale veiligheid op de werkvloer: waarom het iedereen aangaat

Als vertrouwenspersoon en expert op het gebied van sociale veiligheid zet Natasja van Schaik zich in voor een werkomgeving waarin mensen het beste van zichzelf kunnen laten zien. Volgens haar is dit niet alleen essentieel voor individuen, maar ook voor de groei en innovatie van bedrijven. “Eigenlijk kun je spreken van people driven progress,” zegt ze.

De basis: sociale veiligheid analyseren

Van Schaik benadrukt dat het creëren van een veilige werkcultuur begint met een grondige analyse. “Je moet je afvragen: waar sta ik als bedrijf? Wat versta ik onder sociale veiligheid en hoe ver ben ik daar vanaf?” Deze inventarisatie moet volgens haar op meerdere lagen binnen de organisatie plaatsvinden, en niet alleen in de directiekamer.

Gedragscodes en gezamenlijke afspraken

Na de analyse is het belangrijk om heldere gedragscodes op te stellen. “Wat zijn de gewenste gedragingen die we met elkaar afspreken? Dat vraagt echt om sessies waarin we dit bespreken en toetsen.” Een concreet voorbeeld hiervan is het bespreken van fysiek contact op de werkvloer. “Als je aan een groep van vijftig mensen vraagt of aanraking gewenst is op het werk, krijg je verschillende reacties,” legt ze uit. “Sommigen vinden een arm om de schouder na een moeilijke gebeurtenis vanzelfsprekend, terwijl anderen het als ongewenst ervaren.”

Het belang van dialoog

Volgens Van Schaik is het voeren van deze gesprekken essentieel om tot gedeelde afspraken te komen. “Wat de een normaal vindt, kan voor de ander ongemakkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om open te praten over wat wel en niet gewenst is. Dit geldt voor allerlei thema’s binnen sociale veiligheid.”

Door organisaties te helpen bij het scheppen van een transparante en veilige werkomgeving, hoopt Van Schaik dat werknemers zich optimaal kunnen ontwikkelen en bedrijven daardoor kunnen floreren.

Gerelateerd

  • In de spotlight: directeur Stichting Dutch Dream Foundation Zehra Dogan

  • ‘Echt’ ouderschap, wat is dat eigenlijk?

  • Drie vrouwen ontwikkelen na eigen (borst)kanker ervaringen een speciale beha

  • Iedere dag wakker worden alsof je jarig bent