Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

Drink je slechts af en toe een glaasje wijn? Dan kan het voorkomen dat er soms een tijdje een geopende fles in je koelkast of keukenkastje staat. Je kunt deze alcoholische versnapering echter niet eeuwig bewaren. Lees hieronder hoe lang je verschillende soorten wijn kunt bewaren als de fles waar het in zit is geopend.

Rode wijn

Als je een fles rode wijn in een kamer waarin het kouder is dan 21 graden of in de koelkast bewaart, blijft de drank een paar dagen goed. Hoe meer tannines en zuren een rode wijn bevat, hoe langer deze houdbaar is na het openen van de fles. Lichte rode wijnen, zoals Pinot Noir, kun je het beste binnen zo’n twee dagen drinken. Stevige rode wijnen, zoals Syrah, kun je langer bewaren, namelijk drie tot vier dagen.

Witte wijn

Witte wijn, en ook rosé, komt het beste tot zijn recht wanneer de fles net geopend is. Na een dag zijn de smaak en geur ervan namelijk vaak al minder sterk. Wijnen met hoge zuren, zoals Riesling, kun je overigens wel langer bewaren, namelijk zo’n twee à drie dagen.

Mousserende wijn

Het koolzuur van een mousserende wijn, in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn genoemd, verdwijnt snel nadat de fles is geopend. Hierdoor verandert ook de smaak ervan. Dat is vooral het geval bij wijnen die volgens de traditionele manier zijn gemaakt, zoals cava en champagne. Bij wijnen die zijn gemaakt met de zogenoemde tankmethode, zoals prosecco, verdwijnen de bubbels minder snel. Dat komt omdat daar meer bubbeltjes in zitten. Het is overigens wel van belang dat als je een mousserende wijn wilt bewaren, je de fles goed afgesloten in de koelkast zet.

Zoete wijn

In zoete wijnen, zoals port, sherry en madeira, zit brandewijn en enorm veel suiker. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je deze dranken meestal enkele dagen kunt bewaren, zonder dat de smaak en geur erop achteruitgaan. Bewaar zoete wijn op een donkere, koele plek.

Gerelateerd

  • Beledigend Zara-shirtje uit de collectie gehaald

  • Ipad en Tab kindvriendelijk

    Hoe kinderen online te beschermen

  • In de spotlight: directeur Vrouwen van Nu Carla Wijers

  • Vlogger Manny Mua nieuw gezicht van Maybeline