Zo ga je om met ziekte op reis

Ziek zijn op reis is een stuk vervelender dan ziek thuis zijn. Op reis zijn er veel factoren waardoor je ziek kan worden die je in Nederland niet hebt. Deze vijf ziektes komen regelmatig voor op reis:

Hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2000 en 2500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan de omgeving aan te passen. Als je je lichaam niet de tijd geeft om te wennen kun je last krijgen van hoofdpijn,
misselijkheid en benauwdheid. In de ergste gevallen kan er vocht in de longen en hersenen ophopen en kun je overlijden. Tips om de hoogteziekte te voorkomen zijn rustig aan stijgen, genoeg water drinken en rusten. Merk je dat je last begint te krijgen van de hoogteziekte? Dan is afdalen de beste optie.

Boot- en wagenziekte

Als je snel misselijk wordt op een boot of in een auto is het slim om pilletjes te kopen bij de drogist die hier tegen helpen. Ook zijn er armbandjes te koop tegen wagenziekte waarbij een knoopje op de onderzijde van je pols drukt. Dit is een drukpunt in het lichaam dat bewegingsziekte beperkt. Daarnaast helpt het ook om in de auto je vooral op het wegdek te concentreren en niet op je telefoon te kijken. Met de boot kan het helpen om even het land te betreden.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een veelvoorkomende ziekte als je op reis gaat buiten Europa. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je in Azië geen vis of vlees moet eten van een kraampje op straat dat de hele dag pal in de zon staat, maar als je toch onverwachts ziek wordt is het enige dat helpt overgeven. Het is belangrijk dat de ziekteverwekker zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnt.

Dengue

Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Deze ziekte wordt door muggen overgebracht. Miljoenen mensen in tropische en subtropische gebieden worden elk jaar geïnfecteerd met het denguevirus. Bij de ziekte horen symptomen als hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Als je eerder last van deze ziekte hebt gehad kun je een shock krijgen en overlijden. Als je deze ziekte krijgt, verdwijnt het meestal vanzelf. Bij kinderen jongen dan tien jaar is een behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.

Malaria

Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar je op reis mee te maken kunt krijgen. Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden en wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam kunnen binnendringen. Muggen die malaria overbrengen steken voornamelijk tussen zonsondergang en zonsopgang. De ziekte is te herkennen aan koortsaanvallen, hoofdpijn en gewrichtspijn. Als je naar een land gaat waar malaria heerst dien je malariapillen te slikken. Verder is het belangrijk dat je zorgt voor een klamboe, jezelf insmeert met DEET en je ’s avonds je armen en benen bedekt. Als je toch bent gestoken, krijg je van de huisarts een behandeling met anti-malariamedicatie.


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight: “Leef je volgens het boekje of in lijn met wie je bent?”

  • Drie luxueuze schoenenwinkels in Brabant

  • Lang en gelukkig getrouwd: wat is het geheim?

  • Tips voor bikini’s en badpakken voor ieder figuur