Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Veel Nederlanders halen tijdens de zomermaanden weer hun hardloopschoenen uit de kast. Waar de meeste sporters echter niet bij stilstaan, is dat deze stappers het tijdens het rennen zwaar te verduren krijgen. Het schoeisel gaat dan ook niet eeuwig mee, maar wanneer zijn ze dan aan vervanging toe?

Hoe snel je een nieuw paar schoenen moet aanschaffen, hangt af van de kwaliteit van de schoen, hoe vaak en welke afstand je rent, je lichaamsgewicht en je type voet. Gemiddeld gaan hardloopschoenen 1.000 tot 1.500 kilometer mee. Dat is omgerekend, als je twee à drie keer per week sport, een tot anderhalf jaar.

Om na te gaan of een paar hardloopschoenen wel of niet toe zijn aan vervanging, kun je op de volgende punten letten:

  • Kijk om te bepalen of schoenen nog geschikt zijn om te dragen tijdens het hardlopen, niet alleen naar de conditie van de zool kijken. Die slijt namelijk minder snel dan de dempende elementen van een schoen. Hoe kom je er dan wel achter wat de staat is van een paar schoenen? Door in een winkel een vergelijkbaar model als dat je nu hebt te passen en na te gaan of jouw eigen schoenen even goed zitten en even veel steun bieden als de nieuwe stappers.
  • Het is geen goed teken als je schoenen niet recht staan op een vlak oppervlak. Ook is het niet de bedoeling dat je schoeisel naar links of rechts helt.
  • Als er rimpels en lijnen zichtbaar zijn op je zool, is de vering van je schoenen niet meer optimaal.
  • Heb je last van je knieën of voeten na het hardlopen, terwijl je dat eerst niet had? Dan is het hoog tijd om een bezoekje te brengen aan een sportwinkel.

Schoenen moet op adem komen

Voor sporters die twee of meer keer per week hardlopen, is het overigens aan te raden om te zorgen dat je minimaal twee paar hardloopschoenen in je kast te hebt staan, zodat je die met elkaar kunt afwisselen. Schoenen hebben namelijk 48 uur nodig om te herstellen van het rennen; wat niet gek is gezien het feit dat de belasting van een schoen tijdens het hardlopen ongeveer twee à drie keer jouw lichaamsgewicht is.

Lees ook: