Waarom vervelt je huid na verbranding?
Veel Nederlanders zien bruin worden op zonnige dagen als een prestatie. Vaak resulteert deze wens echter in een verbrande huid met een paar dagen later vervellen als gevolg. Maar hoe komt het dat je huid op die manier reageert als je bent verbrand?
Hoe langer je in de zon zit, hoe meer melanine je pigmentcellen aanmaken. Dit huidpigment zorgt voor het bruine kleurtje waar velen naar verlangen en beschermt je deels tegen uv-straling. Het voorkomt namelijk dat uv-straling diep je huid binnendringt en je DNA beschadigt. Ook wordt je huid beschermd, doordat er een verdikking van je opperhuid optreedt.
Als er dus ultraviolet licht op je lichaam schijnt, treedt er een beschermingsmechanisme op. Als je huid echter plotseling bloot wordt gesteld aan een grote hoeveelheid uv-straling, kan je lichaam niet genoeg melanine aanmaken en verdikt je huid niet voldoende; met als gevolg dat je verbrandt. Het gaat meestal om een eerstegraads verbranding. Mensen met een lichte huidskleur overkomt dat eerder dan degenen die een donkere huidskleur hebben, omdat zij minder pigment hebben.
Je huid is, als je verbrand bent, rood, voelt pijnlijk aan en is soms gezwollen. Deze ongemakken verdwijnen na een paar dagen. Vervolgens gaat je huid vervellen; de manier van je lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Het vervellen van de huid kan vier tot zeven dagen duren, afhankelijk van de ernst van de verbranding.
Hoe verleidelijk het ook is, velletjes lostrekken is uit den boze. Je kunt hierdoor namelijk infecties oplopen en er kunnen littekens ontstaan.