Vrouwen aan de top in Poolse politiek

Aanstaande zondag gaan de Polen naar de stembus om een nieuwe premier te kiezen. De drie belangrijkste kandidaten zijn vrouwelijk. “Maar vergis u niet, achter de schermen hebben de mannen nog de touwtjes in handen,” aldus persbureau AP.

Vrouwenrechtenbewegingen zijn erg positief over het kandidaatschap van de drie vrouwen en zijn blij dat de nieuwe premier waarschijnlijk vrouwelijk zal zijn. Maar experts denken daar anders over. ‘De dominantie van vrouwen in deze verkiezingsrace is eigenlijk een afspiegeling van de mannelijke machtscultuur in Polen. Onpopulaire op macht beluste oudere mannen, duwen deze vrouwen naar voren om stemmen te halen’, aldus de politieke analist Kazimierz Kik. ‘De gevestigde mannen zullen achter de schermen nog steeds heel wat invloed hebben. Zo gaat dat politieke spelletje.’

Volgens de laatste peilingen is de partij Recht en Rechtvaardigheid het meest populair onder de stemmers, wat waarschijnlijk betekent dat de 55-jarige Beata Szydlo de nieuwe Poolse premier wordt.

Gerelateerd

  • Hoe word ik productiever?

  • animatiefilm

    In de spotlight: animatiefilmmaker Raimke van den Beemt-Groothuizen

  • ShortsTV lanceert UNWomen TV

  • Hapjes voor oudejaarsavond